Uz podršku USAID-a

Inspekcijske službe u FBiH moraju biti digitalizirane kako bi efikasnije radile

Inspektori u FBiH će moći efikasnije obavljati svoj posao jer će im novi informacijski sustav omogućiti ciljane inspekcijske nadzore poslovnim subjektima koji posluju nezakonito.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2021. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robert Lopez, v.d. direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Muamer Terzić, u ime Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), ovlašteni rukovoditelj sektora – pomoćnik direktora u Sektoru granične inspekcije FUZIP-a, su potpisali danas Memorandum o razumijevanju za unaprijeđenje rada inspekcijskih službi u FBiH.

Prema Memorandumu o razumijevanju, USAID-ov Projekat E-uprave pojednostavit će inspekcijske postupke i omogućiti transparentnije usluge poslovnim subjektima.

Inspektori u FBiH će moći efikasnije obavljati svoj posao jer će im novi informacijski sustav omogućiti ciljane inspekcijske nadzore poslovnim subjektima koji posluju nezakonito.

Transparentan i precizan rad inspekcija suzbija korupciju, omogućavajući razvoj poslovanja i stabilnu ekonomiju.

''Predsjednik Biden je upravo objavio Memorandum o nacionalnoj sigurnosti i borbi protiv korupcije, navodeći antikorupciju kao osnovni prioritet za nacionalnu sigurnosti SAD. Uz neupitnu stručnost i prisustvo širom svijeta, USAID preuzima vodeću ulogu u postizanju značajnog napretka u borbi protiv korupcije. USAID-ov projekat E-uprave se fokusira na korupciju u BiH kroz ključne aktivnosti koje će unaprijediti efikasnost i transparentnost državnih službi'', rekao Robert Lopez.

Naglašavajući da je USAID u potpunosti posvećen povećanju transparentnosti rada javnih službi u BiH, Lopez je dodao: ''Jedna od najčešćih primjedbi koje čujemo od poslovnih subjekata u BiH je da su procesi inspekcijskih službi neefikasni te odaju dojam da su nedosljedni u primjeni zakona i regulativa. Inspekcijske službe često gube vrijeme i troše resurse u ponovljenim i nepotrebnim nadzorima poslovnih subjekata koji posluju prema zakonu.

Umjesto toga, ti resursi se zapravo mogu koristiti za pronalaženje poslovnih subjekata koji ne posluju zakonito. USAID surađuje sa Federalnim inspekcijskim službama kako bi direktno riješili taj problem. Zajedno ćemo dizajnirati novi Informacijski sustav upravljanja i nadograditi postojeći Granično inspekcijski menadžment sustav koji će inspekcijskim službama omogućiti da svoj posao rade točnije i s preciznim informacijama, umanjujući troškove poslovnim subjektima. Novi, nadograđeni sustav omogućit će inspektorima da sprovode ciljane nadzore i prepoznaju prekršitelje efikasnije."

Muamer Terzić je, u ime Federalne uprave za inspekcijske poslove, izjavio: ''Federalna uprava za inspekcijske poslove još od 2011. godine koristi informacijske sustave koji su s obzirom na intenzitet, obim i dugotrajnost korištenja maksimalno istrošeni, opterećeni, ali i ograničeni da odgovore na zahtjeve i izazove koji se stavljaju pred ovaj inspekcijski organ."

Terzić je također naglasio da „USAID-ov projekat E-uprave je zapravo velika šansa za značajno unapređenje i modernizaciju digitalnog sistema za provođenje i podršku inspekcijskim nadzorima u FBIH, ali i za povezivanje značajnih administrativnih procesa u Bosni i Hercegovini."

Kopirati
Drag cursor here to close