Ukonjen

Inspekcija: Odbačeni medicinski otpad kod Buškog jezera nije štetan za okolinu

Sav odbačeni medicinski otpad je prikupljen i zbrinut u Domu zdravlja Tomislavgrad te će biti u dogledno vrijeme uništen prema Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2023. u 20:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Medicinski otpad na Buškom jezeru

Medicinski otpad koji je proteklih dana odbačen na obali Buškog jezera odnosno na razgraničenju općina Livno i Tomislavgrad ne predstavlja ekološku prijetnju lokalnoj zajednici.

Kako je za Fenu potvrdio ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Dubravko Kovačević, radi se o desetak kutija s vrećicama koje sadržavaju infuzije glukoze s intravenskim dodacima.

Po njegovim riječima, sav odbačeni medicinski otpad je prikupljen i zbrinut u Domu zdravlja Tomislavgrad te će biti u dogledno vrijeme uništen prema Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom.

Osim djelatnika Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije na teren su danas izašli i djelatnici MUP-a Hercegbosanske županije koji su obavili očevid te poduzeli druge istražne mjere s ciljem pronalaska počinitelja ovog dijela kao i porijekla odbačenog medicinskog otpada.

'Policijski djelatnici izašli su na teren i obavljaju očevid u vezi ovog kaznenog djela. Nakon tih radnji imat ćemo neke odgovore u kojem smjeru istraga o počiniteljima ovog čina treba ići dalje'', kazao je glasnogovornik MUP-a HBŽ Ivica  Vrdoljak.

Inače, Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum iz Livna prva je upozorila na ovaj ekološki incident, objavivši na svojoj Facebook stranici fotografije odbačenog otpada.

Podsjetimo, veća količine medicinskog otpada odbačena je na obalama Buškoga jezera. O onečišćenju je prvo izvješteno na Facebook profilu Župe svetog Ivana Krstitelja iz livanjskoga naselja Podhum, s fotografijama odbačenog medicinskog materijala. Na obalama jezera bačene su kutije jednog njemačkog proizvođača koji pruža usluge dijalize bubrega.

Kopirati
Drag cursor here to close