Vlada

Inicirano donošenje zakona o znakovnom jeziku na razini FBiH

Član 17. tog državnog zakona obavezuje bh. entitete i kantone u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da svojim propisima utvrde pravo na korištenje znakovnog jezika pred organima i institucijama tih razina vlasti
Vijesti / Flash | 06. 02. 2020. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila inicijativu Udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH, upućenu putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, za donošenje zakona o znakovnom jeziku na razini Federacije BiH, što je predviđeno Zakonom o znakovnom jeziku BiH.

Član 17. tog državnog zakona obavezuje bh. entitete i kantone u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da svojim propisima utvrde pravo na korištenje znakovnog jezika pred organima i institucijama tih razina vlasti, procedure i način sticanja statusa gluhe osobe, evidenciju i iskaznice za te osobe, evidenciju i iskaznice za tumače znakovnog jezika, posebna prava na tumača znakovnog jezika za đake i studente i druga pitanja vezana za prava gluhih i nagluhih osoba.

Također, u Strategiji za poboljšanje prava i položaja osoba sa invaliditetom u FBiH 2016.-2021. godina jedan od ciljeva je omogućavanje pristupačnosti okruženja, informacija i komunikacija, kao ključnih za potpuno uključenje osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove, kroz nesmetan pristup informacijama u odgovarajućem formatu.

Vlada je danas imenovala interresornu komisiju koju čine Irenka Matijević (predsjednica), Sanela Milavić-Repak, Mirna Nikšić, Dobrica Jonjić i Umihana Prguda (članovi), čiji zadatak je da, u roku od šest mjeseci, sačini tekst Prednacrta zakona o znakovnom jeziku za područje Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close