Prijave, prijave ..

Inicijativa za Stolac podnijela kaznene prijave protiv četiri osobe

Vijesti / Flash | 24. 11. 2016. u 13:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Inicijative za Stolac u četvrtak su Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije predali kaznene prijave protiv četiri osobe iz Stoca koje su, kako navode, kao udružena skupina na čelu s predsjednikom Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivanom Perićem, počinile niz kaznenih djela u vezi izbornog procesa u Stocu.

Osim protiv Josipa Perića, kaznene prijave podnesene su protiv matičarke iz Stoca Jelene Perić, ravnatelja Doma zdravlja Stolac i nositelja liste HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Stolac Kazimira Raguža, te Melihe Kapor, članice Općinskog izbornog povjerenstva Stolac.

Nermina Freljo ispred Inicijative za Stolac kazala je u izjavi za medije kako je Inicijativa na ''izborne prijevare'' upozoravala i prije njihovog održavanja, ali da Tužiteljstvo HNŽ-a nije ništa poduzimalo te je, kako je ustvrdila, bilo pristrano.

''Nadamo se kako će nakon ovih kaznenih prijava početi razmatrati iste jer postoje mnogi materijalni dokazi'', kazala je Freljo.

Pojasnila je kako protiv Ivana Perića podnijeta kaznena prijava jer je za vrijeme trajanja izbornog procesa, 2. listopada, smjenjivao članove biračkih odbora bošnjačke nacionalnosti bez, kako tvrdi Freljo, ikakvog valjanog objašnjenja te na njihova mjesta rasporedio osobe hrvatske nacionalnosti koje nisu prošli prethodnu obuku.

''Ujedno smo kaznenu prijavu podnijeli protiv Melihe Kapor, članice Općinskog izbornog povjerenstva Stolac jer se nesavjesnim radom stavila u službu nesavjesnih i protuzakonitih odluka Ivana Perića kao organizatora skupine ljudi za činjenje kaznenih djela'', kazala je Freljo.

Dodala je kako je protiv matičarke Jelene Perić kaznena prijava podignuta jer, kao odgovorna osoba za evidenciju umrlih, te osobe nije brisala s biračkih spiskova, a je prijava protiv direktora Doma zdravlja Stolac Kazimira Raguža podnesena jer je, kao ravnatelj zdravstvene ustanove, ograničio građanska prava pripadnicima bošnjačke nacionalnosti.

''Raguž je odbio potpisati nalaze Bošnjacima koje se liječe u Domu zdravlje Stolac i na taj im način onemogućio glasovanje putem mobilnog tima'', ustvrdila je Freljo.

Ona je u izjavi za medije govorila i o podnesenim izvješćima protiv jedanaest osoba iz Stoca koje je podnio MUP Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a zbog incidenata i prekidanja izbora u Stocu 2. listopada ove godine.

''Cijela ova farsa koja je vođena protiv Inicijative za Stolac donekle je okončana. Naime, istraga protiv glavnog imama Amera Bećija kao i protiv još tri osobe je obustavljena'', kazala je Freljo.

MUP HNŽ-a je županijskom Tužiteljstvu poslao izvještaje u vezi prekidanja i narušavanja izbornog procesa u Stocu protiv jedanaest osoba i to protiv Salmir Kaplana, Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutčehajića, Nihada Bajramovića, Amera Beča, Nermina Bise, Bećira Zukića, Denisa Pirije, Adnana Baljića, Adisa Tucakovića, te Salke Baljića.

Inače, Inicijativa za Stolac ranije je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), te Uredu disciplinskog tužitelju u VSTV-u predala urgenciju zbog toga što Tužiteljstvo HNŽ-a nije poduzelo ništa na osnovu prijava koje je Inicijativa podnosila i prije, kao i poslije izbora u Stocu.

Izborni proces u općini Stolac prekinut je 2. listopada nakon više incidenata, uključujući i fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića.

Kopirati
Drag cursor here to close