Civilne žrtve rata

Inicijativa Kordiću i Mariću: 13.6. proglasiti danom civilnih žrtava rata grada Mostara

Mostar nema službeni datum obilježavanja dana civilnih žrtava rata
Vijesti / Flash | 20. 04. 2022. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info

Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar i Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Stutini 1992. jučer su podnijeli inicijativu Gradskom vijeću Grada Mostara da se datum 13.6. proglasi danom civilnih žrtava rata grada Mostara.

Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar i Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. usvojili su ovaj prijedlog u listopadu 2021. godine.

Inicijativa je upućena gradonačelniku Mostara Mariju Kordiću i predsjedniku Gradskog vijeća Mostara Salemu Mariću.

U obrazloženju inicijative između ostalog stoji:

- u Mostaru je tijekom rata stradalo oko 867 civila i do danas grad nema službeni datum obilježavanja dana civilnih žrtava rata;

- na dan 13.6.1992. godine na lokalitetima Uborak i Sutina ubijeno je 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i to je prvi i najveći masovni zločin u Mostaru i  Hercegovini te prva  za koji 30 godina nitko nije odgovarao;

- neki od gradova i općina u Bosni i Hercegovini koji imaju usvojene službene datume za obilježavanje dana civilnih žrtava rata su: 19.4. Dan civilnih žrtava rata Zenice, 15.5. Dan civilnih žrtava rata općine Gračanica, 19.6. Dan civilnih žrtava rata Jablanice, 3.7. Dan civilnih žrtava rata općine Vogošća, 11. 7. Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 29. 10. Dan civilnih žrtava rata u Maglaju, itd.

- Civilne žrtve rata zaslužuju institucionalno poštovanje i sjećanje i jedan zajednički dan sjećanja, navodi se u priopćenju Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992..

Kopirati
Drag cursor here to close