Pogledajte oko sebe

INFOGRAFIKA | U BiH živi 13.800 robova

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 08:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je u modernom ropstvu 13.800 ljudi, pokazao je Indeks globalnog ropstva (Global Slavery Index) Walk Free fondacije, organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Izvještaj pregled zastupljenosti modernog ropstva 167 zemalja svijeta, a posljednji objavljeni indeks iz 2014. godine donosi pregled zastupljenosti modernog ropstva 167 zemalja svijeta, prenosi Al Jazeera.

Deset zemalja s najvećim postotkom stanovništva u modernom ropstvu su: Mauritanija, Uzbekistan, Haiti, Katar, Indija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo, Sudan, Sirija i Centralnoafrička Republika. Najbolje rangirane, odnosno zemlje u kojima je moderno ropstvo najmanje zastupljeno, su Island, Irska, Luksemburg, Novi Zeland i Norveška.

Zemlje regije s postotkom stanovništva u modernom ropstvu od 0,36 posto nalaze se u sredini rang-liste.

Postoje različite terminologije da bi se opisali moderni oblici ropstva - one uključuju i klasično značenje ropstva, ali i novije koncepte, kao što su trgovina ljudima, prisilni rad, "robovanje" dugovima, prisilni i servilni brakovi, kao i prodaja i iskorištavanja djece.

Termin modernog ropstva korišten u ovom izvještaju se odnosi na pojavu kada jedna osoba posjeduje i upravlja drugom osobom na način koji je značajno liši njezinih individualnih sloboda, s namjerom eksploatacije te osobe iskorištavanjem, upravljanjem, profitom, transferom ili uklanjanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close