Dobro je biti bh. političar

Imovina od 13 milijuna KM, zarade koje prelaze 100 tisuća KM: Što imaju oni koje ste birali?

Središnje izborno povjerenstvo je u svojoj bazi podataka prikazalo ukupnu vrijednost imovine kao i iznos sadašnjih prihoda i izvore prihoda u Bosni i Hercegovini i inozemstvu u protekloj kalendarskoj godini.
Vijesti / Flash | 07. 06. 2023. u 18:52 M.G. Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je podatke o imovinskom stanju više od pet stotina dužnosnika izabranih na Općim izborima 2022. godine u BiH. Središnje izborno povjerenstvo je u svojoj bazi podataka prikazalo ukupnu vrijednost imovine kao i iznos sadašnjih prihoda i izvore prihoda u Bosni i Hercegovini i inozemstvu u protekloj kalendarskoj godini.

Imovina koja je navedena u KM tiče se isključivo prijavljene imovine političara: imovina njihovih supružnika ili djece u ovom obrascu nije navedena.

Imovina veća od 13 milijuna KM

Najveća vrijednost prijavljene imovine pripada ministru za ljudska prava i izbjeglice, Sevlidu Hurtiću koji je naveo da posjeduje imovinu ukupno vrijednu 13.327.700. Iznos imovine uključuje stanove, kuće, zemljište, poslovni prostor, firmu i devet garaža u svom posjedu.

Kad je riječ o članovima Predsjedništva BiH, prvo mjesto pripalo je Željki Cvitanović koja je prijavila da posjeduje imovinu vrijednu više od pola milijuna maraka te prihode do sada i u prošloj godini u iznosu od 65 tisuća KM. Slijedi je Željko Komšić sa skromnom imovinom u vrijednosti od 187.916 KM te zaradom od 78.495 KM. Treći član Denis Bečirović sjeo je u Predsjedništvo s imovinom vrijednom 148.000 KM te skromnom zaradom od 7.414 KM.

Kada je riječ o vrijednosti imovine i prihoda političara koji su na najvišim funkcijama izdvaja se Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske s imovinom vrijednom više od 2 milijuna KM te sadašnjom i prošlogodišnjom zaradom od skoro 225 tisuća KM. Lidija Bradara predsjednica Federacije BiH Središnjem izbornom povjerenstvu prijavila je imovinu vrijednu 247.000 KM te sadašnjom i zaradom u protekloj godini u iznosu od 62.564 KM.

Čović, Zvizdić i Fadil nisu naveli vrijednost imovine

Lider HDZ-a BiH i član Doma naroda PS BiH Dragan Čović Središnjem izbornom povjerenstvu nije dostavio podataka o vrijednosti svoje imovine, prijavio je samo sadašnju i zaradu u prošloj godini u iznosu nešto većem od 91 tisuća KM. Podatke o vrijednosti imovine nije dostavio niti zastupnik u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić koji je prijavio dobit nešto manju od Čovićeve, skoro 89.000 KM.

Skoro milijunsku imovinu ima i Nikola Špirić, barem kada je riječ o onoj koju je prijavio SIP-u sa zaradom od 137.750 KM.

Kada je riječ od kadru SDA, Sebija Izetbegović prijavila je imovinu u vrijednosti od 415.000,00KM, a izvori prihoda iznosili su joj 103.111,44 KM. Fadil Novalić odbio je prijaviti iznos svoje posjedovane imovine, dok su mu prihodi za 2021. i 2022. iznosili su 161.860,00KM.

Više informacija o imovinskom stanju i drugih političara, potražite podatke u bazi podataka imovinskih kartona SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close