Nakon 13 sati zasjedanja

Imenovana Vlada: Povjerenje koaliciji HDZ-Most dala 83 zastupnika

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 22:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon čak trinaest sati zasjedanja hrvatski Sabor izglasovao je povjerenje novoj hrvatskoj Vladi na čelu sa Tihomirom Timom Oreškovićem.

Od 149 zastupnika njih 83 glasovalo je ''za'', pet zastupnika bilo je suzdržano, dok je 61 zastupnik bio protiv.

Tihomir Orešković položio je svečanu prisegu, što su nakon njega učinili i ostali članovi nove Vlade.

Prvim potpredsjednikom s ovlastima zamjenika imenovan je Tomislav Karamarko, a potpredsjednikom je imenovan Božo Petrov.

''Strpljivo i pažljivo sam slušao. Ovaj Sabor je podijeljen, očekivao sam više. Moja firma bi propala da smo satima pričali o ustašama. Došao sam kao Hrvat iz Kanade, ovo mi je čast.
Ja sam bio manjina u Kanadi i meni su manjine bogatstvo, nismo gledali odakle je netko. Ideje su mi bile bitne. Vidim prednosti u manjinama.

Hvala Bogu nisam opterećen prošlosti, došao sam ovdje pomoći. Ostavio sam plaću, treba li mi ovo, ne treba, ali preuzeo sam izazov. Neću se nikad zatvoriti, meni je bitno čuti drugo mišljenje. Ideologije me neće skrenuti s puta.

Ima stvari iz Kanade koje su dobre, ali ima i Hrvatska. Ja se nadam da narod nije podijeljen, a ako je, onda je na nama da ga spojimo. Jasno mi je da nije svima lako. Meni cilj da svima podignem standard života.

Ja sam vrlo transparentan, odite na internet i pogledajte. Investitori su počeli kupovati hrvatske obveznice. Nisam političar, nadam se da ću nešto naučiti u ove četiri godine. Građani Hrvatske su mi najbitniji indikator. Došao sam za njih, žrtvovat ću se za njih. Ne idem nigdje, hvala za vaš input. Idemo raditi'', rekao je u svom obraćanju mandatar Orešković.

Novi ministar MUP-a je Vlaho Orepić (MOST), ministarstvo uprave vodit će Dubravka Jurlina Alibegović (MOST), ministarstvo poljoprivrede pripalo je Davoru Romiću (MOST), dok će ministarstvo zaštite okoliša voditi Slaven Dobrović (MOST).

Ministarstvo pravosuđa vodit će Ante Šprlje, ministarstvo gospodarstva pripalo je Tomislavu Paneniću, dok je novi ministar branitelja Mijo Crnoja.

Zdravko Marić bit će na čelu ministarstva financija, Lovro Kuščević na čelu ministarstva graditeljstva, a ministarstvo kulture vodit će Zlatko Hasanbegović.

MORH će voditi Josip Buljević, ministar poduzetništva i obrta je Darko Horvat, prometa Oleg Butković, regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić, dok je ministrica socijalne politike Bernardica Juretić

Turizam će voditi Anton Kliman, a ministarstvo rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Miro Kovač zadužen je za ministarstvo vanjskih poslova, Dario Nakić za ministarstvo zdravlja, dok je Predrag Šustar ministar znanosti i obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close