Podržava zahtjeve

Imamović moli radnike da se vrate

Vijesti / Flash | 25. 12. 2014. u 17:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želim da znate da podržavam vaše zahtjeve. Molim vas da ne napuštate Bosnu i Hercegovinu, da se vratite u Tuzlu i Živinice, i da se ovdje zajedno borimo za vaša prava'', poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, u priopćenju upućenom radnicima 'Aide', 'Dite', 'Livnice' i 'Konjuha'.

Poslanicima Skupštine Županije, kako se navodi u priopćenju, također je poručio da su se nudili biračima, a potom osvojili mandate, primili visoke paušale i da su, stoga, dužni svojim najvažnijim prioritetom smatrati zahtjeve obespravljenih radnika.

''Očekujem od Skupštine Županije da odmah ispuni zahtjeve radnika i građana i da odmah imenuje rukovodstvo Skupštine i Vladu koja će se suočiti sa nagomilanim problemima radnika koji teško pate. Gospodo zastupnici, pomozite radnicima koji teško pate'', poručio je Imamović.

Stvorena mogućnost za proračunske rezerve

Razmatranje prijedloga i usvajanje izmjena i dopuna proračuna Tuzlanske županije za 2014. godinu bila je prva točka dnevnog reda druge sjednice Skupštine TŽ i usvojena je zajedno sa preostalih pet točaka.

Naime, kako je izvijestio Senad Alić, predsjednik županijske skupštine, po zaključku sa prošle sjednice Skupštine i u dogovoru sa Vladom TŽ, današnjim usvojenim rebalansom proračuna, Vladi TŽ je omogućeno da postupi u pravcu rješavanja zahtjeva koji su podnijeli radnici, javlja Fena.

Ovim je stvorena mogućnost da se iz proračunske rezerve izvrši isplata zahtijevane pomoći, radnicima, ukoliko Vlada pronađe načina.

''Vladi smo ostavili mogućnost da pokuša još jednom iznaći ono što bi bilo u skladu sa zakonom i da se ova odluka provede. Skupština TŽ neće donositi odluke koje neće biti provedive i koje će biti protuzakonite. Mi ne želimo da niko kazneno odgovara, ali tražimo da se ovo riješi'', istaknuo je Alić.

Jednokratna pomoć se ne može podijeliti dva puta

Mišljenja koja su dobivena od Ministarstva financija, Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, zatim Županijskog pravobranilaštva, Ureda za zakonodavstvo i Ureda za reviziju, prema riječima Bahrije Umihanića, premijera TŽ, uglavnom sugeriraju da ne postoji zakonska mogućnost da se u tijeku ove godine dodijeli dva puta jednokratna pomoć radnicima.

''Inzistiralo se da se učini prvi korak, da se donesu izmjene i dopune proračuna i da se dalje traga za tim rješenjima. Jedno od mogućih rješenja je da kroz programe Crvenog križa pronađemo način i da tako plasiramo ta sredstva. Dakle, sredstva postoje, ali nema još uvijek zakonskog okvira koji je provodiv'', rekao je Umihanić.

Sabit Zekan, poslanik Demokratske fronte, rekao je da je na sastanku klubova inicirao da se donese rješenje kojim će se pomoći "ovim ljudima", prenosi Fena.

''Lično smatram da možemo donijeti odluku mimo postojećih zakona. Ta odluka može biti zakonita, ali nema nikakve osnove da ljudima ne možemo pomoći. Vlada i Skupština TŽ moraju naći rješenje da se pomogne i tu treba odvojiti ljude kojima nije potrebna pomoć od onih kojima je potrebna. Mi smo zapleteni u zakonske propise i, nažalost, tumačenje zakonskih propisa je negativno o položaju ovih radnika. Kao dio vlasti sudjelovali smo u donošenju rebalansa da se tim ljudima pomogne'', kazao je Zekan.

Kopirati
Drag cursor here to close