rusi tvrde

Imamo pravo na nuklearno oružje na Krimu

Vijesti / Flash | 01. 06. 2015. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija nesumnjivo ima pravo da u slučaju potrebe razmjesti nuklearno oružje na vlastitom području, uključujući i Krim, izjavio je danas direktor odjeljenja ruskog Ministarstva inozemnih poslova za neširenje i kontrolu naoružanja Mihail Uljanov.

"Rusija nesumnjivo ima pravo razmjestiti, ukoliko bude trebalo, svoje nuklearno oružje na bilo kojoj lokaciji na svojoj nacionalnoj teritoriji, uključujući i poluotok Krim", rekao je Uljanov, komentirajući izjavu šefa ukrajinske diplomacije Pavla Klimkina na ministarskom sastanku NATO-a u Antaliji datu sredinom svibnja. Klimkin je rekao da bi instaliranje nuklearnog oružja na Krimu bilo "najozbiljnije kršenje međunarodnih obaveza Rusije", uključujući mnogobrojne sporazume, među kojima i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

"Sve aktivnosti i, čak, signali ruske strane o samoj mogućnosti za razmještanje nuklearnog oružja na Krimu smatrat će se najgrubljim kršenjem svih međunarodnih normi", rekao je ukrajinski ministar inozemnih poslova, dodajući da "u tom slučaju međunarodna zajednica treba najodlučnije reagirati".

Predstavnik ruskog MIP-a je agenciji RIA Novosti rekao da Klimkin izgleda "Krim smatra ukrajinskim područjem" i pretpostavlja da bi razmještanje ruskog nuklearnog oružja nanijelo štetu nenuklearnom statusu Ukrajine.

"To je zanimljivo, jer se može smatrati posrednim napadom na račun SAD, Belgije, Njemačke, Italije, Nizozemske i Turske, na području kojih se nalazi američko nuklearno oružje", rekao je Uljanov, dodajući da bi "po logici ukrajinskog ministra, to bilo direktno kršenje nenuklearnog statusa navedenih europskih država".

"Neću to osporavati, ali ću reći da je slučaj Krima, naravno, različit", dodao je on. RIA Novosti podsjeća da su se Krim i grad Sevastopolj pripojili Rusiji nakon referenduma u ožujku 2014. kao i da je Ministarstvo obrane ranije priopćilo o planovima da se na Krim prebaci deset nosača raketa Tu-22M3, koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem, ali da se ništa nije govorilo o upućivanju baš nuklearnih bojevih glava.

Kopirati
Drag cursor here to close