Zvizdić o EU

Imamo dobro prolazno vrijeme

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 07:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić smatra kako će BiH ubrzo imati usuglašen tekst mehanizma koordinacije procesa europskih integracija i da će BiH etapu do dobijanja kandidatskog statusa ostvariti u predviđenim rokovima.

Govoreći za Oslobođenje o sastancima s najvišim europskim dužnosnicima u Bruxellesu i Strasbourgu, Zvizdić je rekao da je od njih dobio jasnu i nedvosmislenu podršku za europski put BiH.

Prema njegovim riječima, zainteresiranost europskih dužnosnika za detalje, sadržaj i ciljeve aktualnih procesa i reformi koje se provode u BiH, pokazuje da se BiH nalazi na karti interesa svih nadležnih institucija EU.

"Naravno, svi bi željeli da su procesi dinamičniji. Previše je bezrazložnih opstrukcija koje znatno usporavaju ili dodatno kompliciraju ionako komplicirane odnose na relaciji različitih razina vlasti, ali još uvijek imamo dobro 'prolazno vrijeme'", rekao je Zvizdić za Oslobođenje.

Dodao je kako se nada da će u BiH biti dovoljno mudrosti, hrabrosti i spremnosti za dogovor, kako bi bile ispunjene sve obveze i ostvaren ključni cilj ove faze integracije – uspješna finalizacija upitnika i dobivanje kandidatskog statusa.

Zvizdić je rekao kako BiH na putu ka EU čekaju teške i vjerojatno bolne reforme koje će zauzvrat donijeti uređen politički, socijalni, ekonomski, zdravstveni i obrazovni sustav.

Ocijenio je kako dvogodišnji izborni ciklusi u BiH znatno smanjuju reformski kapacitet izvršnih organa na svim razinama vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close