Eksplozija

Ima i mrtvih: Bombaški napad u Turskoj

Vijesti / Flash | 17. 12. 2016. u 09:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradu Kayseriju u središnjoj Turskoj jutros je eksplodirao autobus dok je prolazio pored automobila punog eksploziva u blizini gradskog sveučilišta, pri čemu je 13 vojnika poginulo, a 48 ozlijeđeno, saopćila je vojska, dok je ured premijera privremeno zabranila medijsko izvještavanje o toj eksploziji.

Vojska u priopćenju navodi da među ozlijeđenima možda ima i civila, prenosi Reuters.

Ured turskog premijera zatražio je od medijskih organizacija da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija koje bi mogle da uzrokuju "strah u javnosti, paniku i nerede i koje bi mogle da služe ciljevima terorističkih organizacija", uključujući vrijeme eksplozije, izjave javnih dužnosnika, podatke o ozlijeđenima i poginulima, kao i o osumnjičenima, prenosi AP.

Potpredsjednik turske vlade Vejsi Kajnak rekao je u međuvremenu, u televizijskoj izjavi, da je napad automobilom-bombom izveden na autobus koji je prevozio vojnike, potvrdivši da ima ozlijeđenih, ali je napomenuo da se za sada ne zna koliko ima poginulih, navodi Reuters.

Isti dužnosnik je rekao da jutrošnja eksplozija podsjeća na napad koji je prošli tjedan izveden ispred stadiona u Istanbulu.

Turska televizija NTV ranije jutros je javila da je autobus prevozio civile i vojnike izvan dužnosti, a do eksplozije je došlo u blizini autobuske stanice u kampusu Sveučilišta Erčijes u Kayseriju.

Lokalni bolnički izvori saopćili su da je više od 25 osoba ozlijeđeno u eksploziji autobusa, dok se još ne zna koliko ima poginulih, prenosi Reuters.

Na prvim televizijskim snimcima vidi se olupina autobusa u dimu, navodi AFP.

Sigurnosni izvori su saopćili da su ambulantna vozila upućena na lice mjesta poslije eksplozije.

Agencija Anadolija javlja da je autobus u vlasništvu gradskog prometnog poduzeća, ali da je prevozio turske vojnike koji su dobili dozvolu da danas idu na lokalnu tržnixu.

Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o napadu je informirao načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, navodi turska agencija, dok je ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu na putu ka Kayseriju.

Kayseri je jedan od glavnih gradova središnje Turske, ključno industrijsko središte koje se, inače, smatra mirnom oblašću.

Nalazi se zapadno od jugoistočnih područja zemlje gdje su proteklih mjeseci vođene borbe između kurdskih ekstremista i sigurnosnih snaga.

Do najnovijeg incidenta je došlo tjedan dana nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu kurdskih ekstremista ispred stadiona u Istanbulu ubijeno više od 40 ljudi, a ranjeno najmanje 100.

U Turskoj je tijekom ove godine izveden niz pogubnih bombaških napada, za koji se krive i džihadisti i kurdski ekstremisti.

Kopirati
Drag cursor here to close