Picula

Ili federalizacija ili ponovljena Jugoslavija na štetu Bošnjaka

Vijesti / Flash | 31. 03. 2014. u 18:14 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kantonizacija po švicarskom modelu bilo bi najbolje rješenje za preustroj Bosne i Hercegovine'', ocijenio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u intervjuu za klix.ba.

Picula, koji je prošlog tjedna boravio u radnom posjetu Sarajevu u sastavu izaslanstva EP, kazao je kako ga trenutačno stanje u BiH zabrinjava jer ta zemlja može završiti baš kao što je svoje postojanje okončala i bivša Jugoslavija.

Razlika je, po Piculinu opisu, u tome što je bivša zajednička država "eksplodirala" dok bi BiH mogla "implodirati".

Slon i pilići

Posebnu odgovornost za budući razvoj događaja Picula stoga vidi u bošnjačkom narodu koji bi kao najbrojniji u BiH mora pokazati razumijevanje za potrebe drugih i uz doprinijeti da se promijeni ono što ne funkcionira.

"Bošnjaci imaju izbor. Ili će ponoviti Jugoslaviju, na svoju štetu, ili će crpiti najbolje što se dogodilo iz razvoja europske ideje gdje su veliki i mali povezani, a pritom slon ipak ne zgazi piliće", bio je slikovit Picula dodajući kako razumije negativna reagiranja koja izaziva spominjanje trećeg entiteta jer to "miriše" na nove podjele, no ne razumije animozitet prema pojmu federalizacije kada već u samoj državi postoji jedan entitet koji se zove Federacija BiH.

Ocijenio je kako je u sadašnjoj situaciji nerealno očekivati neku veliku konferenciju nalik na onu iz Daytona na kojoj bi se rješavali problemi u BiH.

"Ne vjerujem u suvislost organizacije takvog jednog velikog skupa. Ja sam za jednu sustavnu, otvorenu priču o tome kako nadograditi daytonske institucije", kazao je ovaj hrvatski europarlamentarac.

Švicarski recept

Kao "recept" je ponudio pristup kojega je pri rješavanju unutarnjih proturječnosti primijenila Švicarska.

"Sviđa mi se definicija Švicarske kao zemlje spojene unutarnjim kontradikcijama. Nitko im nije nametnuo kantonalni sustav. Oni su u povijesnom hodu, tijekom kojeg su se i sučeljavali, došli do rješenja koje garantira stabilnost. Ako je to mogla Švicarska, zašto to ne bi bilo rješenje za BiH? Ja ću tražiti podršku za tu ideju i uvjeren sam da ima dosta ljudi koji razmišljaju slično", najavio je Picula.

Dodatno je pojasnio kako u slučaju BiH kantone vidi kao "poslovne modele državnog ustroja, gdje se na sretan način spajaju i konstitutivna prava naroda, ali i prava građana".

''Kantoni moraju postati jedna vrsta institucionalne simetrije između dva entiteta'', zaključio je Picula.

Kopirati
Drag cursor here to close