Na zahtjev Bošnjaka

Igre na (ne)sreću: Prekinuta sjednica Doma naroda

Vijesti / Flash | 15. 09. 2016. u 14:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je prekinuta.

Po riječima predsjedavajuće Doma Lidije Bradare, to je učinjeno na zahtjev delegata Bošnjaka.

Dodala je da su Bošnjaci, kao i delegati Hrvati, prethodno tražili pauzu radi dogovora o najavljenom dnevnom redu, ali se nisu suglasili u vezi s procedurom po kojoj je trebalo razmatrati predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, prenosi Fena.

Parlamentarna većina odgovorna

Bošnjaci su bili za hitni postupak, a Hrvati za razmatranje po redovnoj proceduri, što je podrazumijevalo vraćanje predloženih izmjena Zakona u formu nacrta.

Ranije je Bradara rekla kako  odluka koju trebaju donijeti klubovi Bošnjaka i Hrvata, tijekom zakazane pauze današnje 15. sjednice Doma naroda Parlamenta, sigurno neće biti na štetu niti parlamentarne većine niti Federacije BiH.

Po njenim riječima, parlamentarna većina na niovu Federacije (SDA, HDZ BiH i SBB) odgovorno se ponaša te je ukazala da je Dom naroda redovito održavao sjednice i kada je bilo parlamentarne većine u Federaciji i kada to nije bio slučaj.

U pogledu razmatranja aktualnih zakonskih propisa, potvrdila je da ovaj dom nije u zaostatku, a njegova odgovornost, kaže, ogleda se u donošenju kvalitetnih odluka.

Nemogućim smatra da se danas održi nastavak ranije započete 14. sjednice.

Klub delegata Bošnjaka jednoglasno smatra da današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine treba prekinuti, izjavio je član tog kluba Jasenko Tufekčić, ujedno dopredsjedavajući Doma.

Bošnjaci preglasani

Razlog je, kaže, što su Bošnjaci preglasani na sjednici Zakonodavnopravne komisije u pogledu procedure po kojoj je danas trebalo razmotriti predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Bošnjački delegati su bili za hitnu proceduru, dok su delegati koji su članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, a kojima su se, kako je dodao, pridružili i oni iz Socijaldemokratska partija BiH i Naše stranke, inzistirali na usporavanju postupka i vraćanje predloženih zakonskih izmjena tek u nacrt.

Po Tufekčićevim riječima, takvo usporavanje procedure značilo bi da predložene izmjene Zakona o igrama na sreću zadugo ne bi bile donesene, zbog čega bi Federacija izgubila značajna porezna sredstva.

Tufekčić je sve ovo priopćio novinarima u pauzi sjednice Doma naroda proglašenoj na zahtjev bošnjačkih delegata.

Upitan što će biti s točkom dnevnog reda koja se odnosi na predloženu odluku o prihvaćanju zaduženja Federacije na osnovu proširenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, odgovorio je da to pitanje treba riješiti uskoro, na izvanrednim sjednicama oba doma Federalnog parlamenta.

Upozorenje iz Bruxellesa

Podsjetimo, predsjednik Europske organizacije za regulaciju igara na sreću Nikos Roumnakis uputio je pismo predsjedavajućoj Doma naroda FBiH Lidiji Bradari, u kojem federalne vlasti upozorava da bi novi Zakon o igrama na sreću, bude li usvojen, mogao uništiti legalno tržište igara na sreću u Federaciji BiH. To bi značilo da bi bez posla moglo ostati nekoliko tisuća zaposelnih u kladionicama, a federalni proračun bez više od stotinu milijuna KM poreza svake godine.

Inače, novim izmjenama Zakona o igrama na sreću SDA želi oporezivati sa 10 posto sve igrače prilikom uplate i sa 10 posto prilikom isplate eventualnog dobitka.

Kopirati
Drag cursor here to close