30. obljetnica Armije RBiH

Mostar: Špago na velikom iftaru s ratnim zapovjednicima Armije

Tu smo večeras, između ostalog i da podstaknemo jedni druge da više sudjelujemo i više prisustvujemo obilježavanju svih naših važnih obljetnica
Vijesti / Flash | 22. 04. 2022. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa obilježavanja 30-te obljetnice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago i direktor namjenske industrije ''Igman'' Konjic Đahid Muratbegović večeras su u Mostaru organizirali zajednički iftar sa ratnim zapovjednicima jedinica IV Korpusa, porodicama šehida, dobitnicima najvećeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', demobiliziranim borcima, ratnim vojnim invalidima i drugim brojnim predstavnicima udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata.

Iftaru je prisustvovalo oko 250 istaknutih ličnosti koje su na različite način obilježile historiju Armije Republike BiH u MUP-a R BiH, među kojima su zapovjednici IV korpusa generali Mustafa Polutak, Sulejman Budaković, zamjenik zapovjednika IV Korpusa Safet Oručević, komandant 6.Korpusa brigadir Salko Guši, komandanti brigada, bataljona, pripadnici izviđačko diverzantskih, specijalnih i drugih jedinica ARBiH.

Foto: PR / Iftar u Mostaru povodom 30. obljetnice Armije RBiH

Formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine, istaknuo je Špago, je jedan od najvažnijih događaja u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine jer obranjen je suverenitet i integritet neovisne Bosne i Hercegovine i stoga je obilježavanje bilo koje godišnjice formiranja obrambenih vojnih snaga od velikog značaja.

''Mi koji smo zapovijedali ratnim jedinicama trebamo biti aktivniji u njegovanju svih tekovina obrambeno oslobodilačkog rata, biti aktivniji u očuvanju sjećanja na to sudbonosno vrijeme, očuvanju sjećanja na naše heroje, naše saborce. Tu smo večeras, između ostalog i da podstaknemo jedni druge da više sudjelujemo i više prisustvujemo obilježavanju svih naših važnih obljetnica, da se više angažiramo na izradi monografije IV Korpusa i ratnih brigada, kao i drugih publikacija koje prate ratni put naših jedinica. Naravno, večeras smo tu da izrazimo i našu punu podršku svim državnim organima koji ulažu napore u očuvanju ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, jer slobodna, neovisna, nedjeljiva, samostalna Bosna i Hercegovina u okviru Europske nije, ravnopravna sa svim drugim državama je cilj za koji smo se borili i kojem učimo naše mlade generacije'', poručio je Špago.

Foto: PR / Iftar u Mostaru

Tiijekom zajedničkog iftara prisutnima se obratio general Sulejman Budaković Tetak. Evocirajući uspomene na sudbonosno vrijeme borbe za opstanak Budaković je posebno akcentirao da je Armija svoj herojski put počela sa malim jedinicama, bez oružja i logističke podrške a da je rat završila u maksimalnoj borbenoj gotovosti i punoj vojničkoj ustrojenosti, navedeno je u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close