Teške traume

ICTY objavio izvještaj: Kakve su posljedice svjedočenja

Vijesti / Flash | 10. 06. 2016. u 10:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sekcija Haškog tribunala za žrtve i svjedoke (WWS) objavila je danas u Haškom institutu za globalnu pravdu svoj izvještaj "O djeci svjedočenja: pilot studija o dugoročnim posljedicama svjedočenja pred ICTY", priopćeno je u petak iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Uvodno izlaganje podnio je predsjednik ICTY, sudac Carmel Agius, nakon čega je uslijedila prezentacija rezultata studije provedene tokom protekle četiri godine.

Provedena u suradnji s mirovnim institutom Castleberry Univerziteta Sjeverni Teksas (UNT), studija WWS-a izučava posljedice koje je svjedočenje imalo na 300 svjedoka pred Tribunalom. Sudionici studije bili su iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova i Srbije. Većina ih je prošla kroz teške emotivne ili fizičke traume tijekom rata, navodi se u priopćenju.

Izvještaj pokazuje da je proces svjedočenja raznolik, kompleksan i razlikuje se od svjedoka do svjedoka. Najčešće spominjani razlog za svjedočenje je moralna obaveza prema žrtvama. Većina sudionika je izjavila da svjedočenje pred sudom nije pogoršalo njihovo zdravlje i također je ukazivala na više pozitivnih nego negativnih posljedica nakon svjedočenja.

Ogromna većina od intervjuiranih 300 svjedoka navela je da se osjeća relativno sigurno danas, podjednako oni koji su svjedočili javno i oni koji su bili zaštićeni svjedoci. Oni osobno smatraju da se ICTY prema njima pošteno odnosio (bez obzira da li su bili svjedoci tužbe ili obrane) i smatraju da su dali osobni doprinos pravdi i promoviranju istine. Ti svjedoci optimistični su prema ukupnoj vlastitoj životnoj situaciji, ali su nezadovoljni trenutnom političkom situacijom u mjestima u kojima borave, navodi se u priopćenju.

Na osnovu nalaza studije, WWS i UNT su preporučili da međunarodne pravosudne institucije dodatno razviju i standardiziraju mehanizme podrške koji bi štitili svjedoke. Istražitelji WWS i UNT stoga su pozvali sve sudove da provedu dodatne programe za one koji svjedoče i da razviju snažne veze sa zajednicama u kojima svjedoci žive.

Izvještaj će biti predstavljen u ovom mjesecu u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Zagrebu, priopćeno je u petak iz ICTY.

Kopirati
Drag cursor here to close