ICMP

ICMP će proširiti međunarodne aktivnosti

Vijesti / Flash | 17. 12. 2014. u 09:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe, koja radi na svjetskom nivou od 2003. godine, će biti u mogućnosti da intenzivira i proširi svoje međunarodne aktivnosti nakon potpisivanja Sporazuma sa ministrima vanjskih poslova Nizozemske, Velike Britanije, Švedske, Belgije i Luksmburga, izjavila je danas direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Bomberger su se u sjedištu ICMP-a u Sarajevu na press konferenciji pridružili veleposlanik Nizozemske, Jurriaan Kraak (koji također predstavlja i Luksemburg), veleposlanik Velike Britanije Edward Ferguson, veleposlanik Švedske, Fredrik Schiller i Jean-Pierre Biebuyck koji predstavlja Belgiju, da bi pojasnili značaj samog Sporazuma koji je potpisan u Briselu u ponedjeljak.

"Ovaj Sporazum odraz je jedne nove međunarodne svjesnosti o razmjeri i ozbiljnosti svjetskog problema nestalih osoba", dodala je. "I on prepoznaje uspjeh ICMP-ovog pristupa ovom problemu – koji zapravo kombinira naglasak na izgradnji institucija koje provode vladavinu zakona, poticanje uključivanja civilnog društva, primjenjivanje suvremenih forenzičkih metoda i standarda, te korištenje naprednih baza podataka i njihovu zaštitu".

Države izvan regije kojim je ICMP pomogao u rješavanju izazova vezanih uz problem nestalih usljed sukoba, političke nestabilnosti, prirodnih katastrofa, trgovine i ostalih vrsta kriminala su Kamerun, Kenija, Namibia, Južna Afrika, Maldivi, Filipini, Tajland, Albanija, Kipar, Danska, Grčka, Norveška, Ukrajina, Irak, Kuvajt, Liban, Libija, Sirija, Turska, Kanda, S.A.D., Kuba, Čile, Kolumbija, El Salvador, Haiti i Meksiko.

"ICMP će nastaviti pružati pomoć državama zapadnog Balkana bar do kraja 2016. godine", izjavila je Bomberger, prenosi ICMP.

Kopirati
Drag cursor here to close