Mudro

Prešutio pokušaj silovanja: Sudac Delalić bijegom u mirovinu izbjegao kaznu

''Sudac je mogao biti do 70. godine, ali on puni 65 godina i koristi opće uvjete za mirovinu'', kazao je izvor blizak pravosuđu.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH na prošloj sjednici donijelo je odluku o prestanku mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sucu Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog odlaska u mirovinu. Na prvu, ništa neobično. Međutim, ukoliko uzmemo u obzir da se protiv suca Delalića vodi disciplinski postupak jer je prešutio da je ranije osuđivan zbog pokušaja silovanja i nanošenja lakih tjelesnih ozljeda, ovakav potez VSTV-a je i više nego zabrinjavajući.

Izostala kazna

S obzirom na novonastalu situaciju, disciplinski postupak koji je bio u fazi donošenja odluke bit će obustavljen.

''Sudac je mogao biti do 70. godine, ali on puni 65 godina i koristi opće uvjete za mirovinu. Na ovakav potez se odlučio kako bi izbjegao kaznu. Vrlo moguće je da će sada otići u odvjetništvo'', otkrio je za Oslobođenje izvor blizak pravosuđu.

Istovremeno, od osoba bliskih VSTV-u Oslobođenje saznaje da je Disciplinska komisija Delalića razriješila dužnosti 28. siječnja, s tim da nisu dali pisani opravak odluke o razrješenju. Delalić je, saznajemo, iskoristio to što nije dobio pisanu odluku Disciplinske komisije o razrješenju, te je u međuvremenu podnio ostavku zbog odlaska u mirovinu. Vijeće je ovu informaciju na sjednici primilo k znanju, te donijelo odluku o prestanku mandata.

Tužba UDT-a

Podsjetimo, na sjednici VSTV-a 17. srpnja prošle godine Delaliću je bio produžen mandat dodatnog suca na još dvije godine. U međuvremenu je Žurnal objavio da je on osuđivan i to zbog pokušaja silovanja, zbog čega je reagirala i Delegacija EU u BiH koja je od VSTV-a tražila da preispitaju odluku o imenovanju.

Delalića je prvo Općinski sud u Trebinju osudio zbog nanošenja lakih tjelesnih ozljeda na uvjetnu kaznu od 30 dana. Godinu kasnije, presudom istog suda, osuđen je na uvjetnu kaznu zbog pokušaja silovanja. Kada je prilikom imenovanja za nositelja pravosudne funkcije popunjavao upitnik, Delalić je tvrdio da nikad nije osuđen.

Sve ove godine bivao je biran za dodatnog suca. No, UDT je u travnju prošle godine saznao za navedene presude, te je podnio tužbu i od VSTV-a je tražio njegovo razrješenje. Umjesto toga, Delaliću je opet produžen mandat na dvije godine, ali nakon medijske pompe i reakcije DEU u BiH, Delalić je suspendiran u kolovozu i suspenzija je trebala trajati do okončanja disciplinskog postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close