vojni kompleks

Iako je Obama najavio njegovo zatvaranje, u Guantanamu se i dalje nalazi 104 zatvorenika

Vijesti / Flash | 11. 01. 2016. u 11:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos najavama američkog predsjednika Baracka Obame o zatvaranju zatvora u američkoj bazi Guantanamo, on i dalje postoji i upravo danas se navršilo punih 14 godina od ulaska prvih zatvorenika u taj vojni kompleks.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine u New Yorku i intervencije u Afganistanu objavila globalni rat protiv terorizma, a u okviru toga je u bazi američke mornarice u zaljevu Guantanamo otvoren zatvor za osumnjičene teroriste.

Prvi zatvorenici ozloglašenog zatvora koji se sastoji od tri odjela u ćelije su ušli upravo na današnji dan 2002. godine. Za godinu dana u zatvor je pritvoreno blizu 680 zatvorenika odjevenih u narančaste kombinezone, a taj broj je kasnije povećan na 800.

Iako je službeni Washington tada tvrdio da zatvorenici u Guantanamu neće biti tretirani kao "ratni zarobljenici“ prema Ženevskoj konvenciji iz 1949. godine, uvjeti u kojima su ti zarobljenici podvrgnuti u zatvoru su vrlo brzo postali jedna globalnih tema i kritika na račun Bushove administracije.

Amnesty International je "skandalom ljudskih prava“ ocijenio upotrebu zatvora u Guantanamu kao vojnog zatvora i taktika procesuiranja zatvorenika tijekom proteklih godina. Usporedo s tim, i Ujedinjene narodi su u nizu izvještaja ukazivale na kršenja ljudskih prava u tom kompleksu.

Naknadno su i izvještaji američkog Senata otkrili da su u zatvoru primjenjivane svirepe tehnike pri ispitivanju zarobljenika, poput gušenja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja, i iscrpljivanja zarobljenika glađu i nespavanjem. Zatvor je tim saznanjem u javnosti kritiziran kao "mrlja na licu i sramota SAD-a“.

Prema podacima Pentagona u Guantanamu je i dalje zatvoreno ukupno 104 zatvorenika osumnjičena za terorizam, a proces istraga i njihove deportacije u zemlje porijekla su u tijeku Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je prošlog tjedna izjavio da je 46 od ukupno 104 zatvorenika oslobođeno, ali da se traži zemlja koja bi prihvatila da se oni u nju deportiraju.

Administracija aktualnog američkog predsjednika Obame zagovara da se zatvor u Guantanamu zatvori, a preostali zatvorenici smjeste u američke zatvore, što je predmet žustrih rasprava u američkom Kongresu jer je značajan broj političara protiv toga da se osumnjičeni za terorizam dovedu u SAD.

Podsjetimo da je jedno od upečatljivijih predizbornih obećanja pred drugi predsjednički mandat Obame bilo upravo zatvaranje ozloglašenog zatvora u Guantanamou. Obama je po dolasku u Bijelu kuću i izdao naredbu da se zatvor zatvori u roku od godinu, ali to nije realizirano zbog blokada u oba doba Kongresa u kojima većinu imaju republikanci.

Kopirati
Drag cursor here to close