značajnija uloga

I žene postaju vehabijske vođe

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 10:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uloga žena među vehabijama u BiH sve je značajnija. Za razliku od proteklih godina, kada su pripadnice nježnijeg spola u selefijskim udruženjima bile na potpunoj margini, praksa se naglo počela mijenjati.

"Riječ je o ženama koje se vraćaju sa islamskih sveučilišta, a neke od njih još studiraju. One koje su došle imaju značajno sudjelovanje u aktivnostima selefijskih udruženja", stoji u povjerljivoj dokumentaciji jedne od sigurnosnih agencija, a koja je u posjedu "Nezavisnih".

U tim spisima se, na primjer, navodi da predavanja u BiH, i to u Tuzli i Sarajevu, održavaju jedna žena koja je diplomirala na Islamskom sveučilištu u Medini, kao i još jedna studentica tog sveučilišta. Saudijska Arabija kolijevka vehabizma Velizar Antić, politikolog religije, ističe da je Saudijska Arabija kolijevka vehabizma. "I sada, ako imate nekog iz BiH tko je završio studije islamskih znanosti u ovoj zemlji, dakle u samom srcu vehabizma, budite uvjereni da taj ima mnogo više znanja o ovom usmjerenju u islamu od bilo kog svršenog studenta fakulteta islamskih znanosti u BiH", ocijenio je Antić.

Zbog toga, prema njegovim riječima, ne treba uopće da čudi pojava da i žene koje su završile islamske škole u Saudijskoj Arabiji sudjeluju u predavanjima pripadnicima vehabijskog pokreta u BiH. Točno je, naglašava Antić, da je takvo nešto novina na ovim prostorima, ali ovakva praksa, kako ističe, nije u sukobu s islamskim propisima. "Tako da ne bih o ovome govorio kao o nekom novom fenomenu. Možda je on novi u BiH i kod naših pripadnika vehabijskog pokreta, ali budite uvjereni da i žena koja je završila islamske studije u Saudijskoj Arabiji ima mnogo autoriteta u vehabijskoj zajednici u BiH", naglašava Antić.

Dževad Galijašević, ekspert za terorizam, smatra da ulogu žena u selefijskim zajednicama ne treba podcjenjivati. "U posljednje vrijeme primjetno je da se žene koriste kao kuriri, jer lakše pristupaju slobodnim ženama i mogu ih regrutirati. Njihova uloga je, dakle, orijentirana na radikalizaciju žena", naveo je Galijašević. Prema njegovim riječima, ovakav preokret ogleda se i u tome što žene mogu realizirati prijenos novca i poruka sa puno manje rizika od muškaraca. "Selefije zagovaraju sustav vjerskog učenja, financiranja, propagande i veza između sebe. Sada žene postaju vezivno tkivo između selefija", zaključuje Galijašević. Saudijska Arabija, kao i Kuvajt, inače su rasadnici profesora koji dolaze u BiH i drže predavanja selefijama. Oni, nakon školovanja ili doškolovavanja u tim državama, ovdje postaju najaktivnije selefijske daije.

"Selefijska udruženja sve češće organiziraju dolazak profesora sa islamskih sveučilišta, pa su tako samo tijekom srpnja i kolovoza prošle godine registrirana predavanja više šejhova iz Saudijske Arabije i Kuvajta", stoji u dokumentaciji koja je u posjedu "Nezavisnih".

Kopirati
Drag cursor here to close