Srbija

I žene na selu bit će obuhvaćene obukom civilne zaštite

Vijesti / Flash | 04. 08. 2017. u 08:44 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I žene na selu bit će obuhvaćene obukom civilne zaštite te za postupanje u ratnim i izvanrednim situacijama, izjavio je u petak pukovnik Miodrag Savić, bivši voditelj civilne zaštite Srbije.

Komentirajući najavu ministra obrane Aleksandra Vulina da će sve žene do 50 godina morati proći obveznu obuku za davanje prve pomoći i za postupanje u izvanrednim situacijama, Savić je podsjetio kako zakon predviđa vojnu obvezu za muškarce do 60 godine, a za žena do 50 godina.

"Zapostavljeno je pitanje žena na selu, a one su značajne i moraju da budu obuhvaćene sistemom obuke i naći će mjesto u civilnoj zaštiti", kazao je Savić, prenosi Tanjug.

Ustvrdio je kako će koncept obuke detaljnije predstaviti ministar Vulin u narednom razdoblju, dodajući da će obuka biti takva da neće opterećivati radno angažiranje.

Obuka će pratiti i nevojne izazove, rizike i prijetnje, a u nju će biti uključeni i mladi, kazao je Savić, naglasivši pritom da nije riječ o militarizaciji društva, već o zakonskoj obvezi građana.

Svi građani, kako je naveo, imaju pravo i dužnost da sudjeluju u civilnoj zaštiti i u skladu s tim će biti i raspoređeni na određene dužnosti, dok će svi oni koji su obučavani za vojne zadatke biti raspoređeni na vojne dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close