Nabavka

I vojska računala na akcize: Ministarstvo plaća najskuplje gorivo

Vijesti / Flash | 11. 05. 2017. u 07:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane BiH raspisalo je međunarodni javni natječaj za kupovinu velikih količina nafte i naftnih derivata za potrebe samog ministarstva i Oružanih snaga BiH u 2017. godini, što će iz proračuna biti plaćeno 3,2 milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Iako višemilijunska nabavka, cijena sama po sebi možda i ne bi bila toliko sporna budući da je ipak riječ o velikim vojnim formacijama, koliko je sporna cijena po kojoj će Ministarstvo plaćati gorivo po jednoj litri.

Naime, prema detaljima tendera, koji će trajati do 14. lipnja, Ministarstvo obrane kupuje 68.200 litara bezolovnog benzina BMB 95 EN 228, koji će platiti 133.000 KM, ili 1,95 KM po litri.

Također, tijekom 2017. godine planirana je kupovina (isporuka) čak 1.236.000 litara dizela euro 4, po cijeni od 1,85 KM po litri. Istovremeno, Ministarstvo obrane BiH kupuje i dizel euro 5, 405.000 litara, po cijeni od 770.000 KM, odnosno 1,90 KM po litri.

Iako Ministarstvo i vojska naftu i naftne derivate kupuju naveliko, što znači da bi cijene morale biti veleprodajne (dosta povoljnije), iz svega proizlazi da će Ministarstvo obrane BiH jednu litru goriva plaćati uglavnom po najvišim cijenama koje se u ovom trenutku mogu naći na tržištu BiH, navode Nezavisne novine.

Zoran Berak, tajnik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata, kaže da kada se realno pogleda - te veleprodajne cijene su prevelike.

"Ne znam, možda su oni predvidjeli povećanje trošarina", rekao je Berak.
Nezavisne novine navode kako su upravo sličan odgovor dobili iz Ministarstva obrane, čiji se menadžment unaprijed, ne znajući kako će u parlamentu BiH proći set zakona o trošarinama, ukalkulirao tek moguće poskupljenje goriva u krajnje cijene. No, nisu dobili odgovor šta ako set zakona o trošarinama ne prođe.

"Procedura nabavke bila je pokrenuta s manjim cijenama u odnosu na objavljene, ali se zbog najavljenih poskupljenja goriva i eventualnih povećanja trošarina na naftu izvršila korekcija nabavnih cijena, u skladu s realnim stanjem na tržištu, a u cilju održavanja operativne funkcionalnosti OS BiH", odgovorili su iz Ministarstva obrane BiH.

Pojasnili su kako je tender raspisan prema planu javnih nabavki u 2017, te da se kupovina odnosi na razdoblje 12 mjeseci.

Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, ističe kako je važno da se dosljedno poštuju sve zakonske odredbe, važeći pravilnici i neophodne procedure javne nabave "te da se nafta i naftni derivati kupuju po najpovoljnijim cijenama".
''Kada je u pitanju stajalište Ministarstva obrane BiH, smatram da je trebalo nabavku vršiti po najpovoljnijim, najnižim mogućim cijenama, i to sve do trenutka dok ne dođe do usvajanja zakona kojim će se omogućiti povećanje trošarina. Posljednjih tjedana svjedočimo velikim nesuglasicama unutar Parlamentarne skupštine BiH u vezi s usvajanjem zakona o trošarinama u BiH, i vrlo je nezahvalno prejudicirati konačno rješenje u tom kontekstu", poručio je Ćavar.

Kopirati
Drag cursor here to close