revizija

I to se može: Ministar neće radnu knjižicu

Vijesti / Flash | 21. 06. 2016. u 11:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar branitelja u Vladi Posavske županije nakon imenovanja nije zasnovao radni odnos u ovom ministarstvu, nego njime rukovodi kao vanjski suradnik, prenose Nezavisne novine revizorski izvještaj u kojem stoji kako je ovo dozvoljeno usprkos činjenici da je nužno da bude u radnom odnosu kako bi mogao obavljati svoj posao definiran zakonom.

Ovaj ministar, u skladu s propisima, ima pravo na razliku primanja ako je ono što prima po drugoj osnovi manje od plaće koju bi ostvario na osnovu obavljanja funkcije dužnosnika. Tako mu se s pozicije ugovorenih usluga iz županijskog proračuna isplaćuje oko 790 KM s obzirom na to da ima mirovinu u FBiH od 326 KM i invalidsku mirovinu u Hrvatskoj od oko 504 KM.

Osim ovoga, u izvještaju o financijskoj reviziji Posavske županije za prošlu godinu upozoreno je da je 200.000 KM transfera dato sportskim klubovima i udruženjima iz oblasti kulture bez javnog poziva nego na osnovu njihovog zahtjeva, a na prijedlog resornog ministarstva odluku je donosila Vlada.

I 300.500 KM transfera za niže razine vlasti realizovano je pojedinačnim odlukama Vlade temeljem samoinicijativnih zahtjeva nižih nivoa vlasti, što su bili neki od razloga da Ured za reviziju institucija u FBiH dadne mišljenje s rezervom radu Posavske županije u prošloj godini.

"Tekuća rezerva nije korištena samo za hitne i nepredviđene izdatke, kako zakon propisuje", stoji u izvještaju, te se navodi kako je ona davana i kao pomoć neprofitnim organizacijama, za sufinanciranje dokupa staža, sufinanciranje redovnog poslovanja institucija kulture, pomoć u redovnom funkcioniranju sportskih klubova.

Određene nepravilnosti su uočene i kod izdataka za rad povjerenstava, koji su ukupno iznosili oko 192.700 KM, jer su poslovi za koje su neka povjerenstva formirana zapravo redovni poslovi uposlenika kojima je, pak, za članstvo u povjerenstvima plaćana naknada. Slično je bilo i sa sklapanjem ugovora o djelu s vanjskim suradnicima.

Plaće su u prošloj godini povećane zbog povećanja osnovice, kao i topli obrok s osam na deset KM, što je kompenzirano smanjenjem broja uposlenih. Bilo je angažirano 135 volontera, za koje je isplaćeno oko 209.600 KM naknada troškova.

Neto primanja premijera i predsjednika Skupštine Posavske županije, u čijem su sastavu tri općine i u kojem živi oko 44.600 stanovnika, iznosila su 2.089 KM, zamjenika predsjedavajućeg 1.890 KM, ministara 1.791 KM i zastupnika 945 KM.

Najveću neto plaću imao je predsjednik Županijskog suda 3.723 KM, a najniža je iznosila 450 KM. Revizori su ukazali da pri planiranju proračuna za 2015. godinu, usvojenog u travnju 2015. godine, nisu uzete u obzir stvarne potrebe proračunskih korisnika, što je rezultiralo većim brojem preraspodjela novca.

Ipak, Posavska županija je godinu završila sa suficitom od oko tri milijuna KM, čime su smanjili višak rashoda nad prihodima sa 6,1 milijuna KM na oko 3,1 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close