Svašta

I to je BiH: Porod kod kuće završio na Ustavnom sudu

Apelantica je naglasila da je višerotkinja i da se u trenutku podnošenja apelacije nalazi u 40. tjednu trudnoće za koju navodi da je niskorizična…
Vijesti / Flash | 10. 05. 2021. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljenu apelaciju  A.Ć. iz Sarajeva koja je podnijela tužbu Ustavnom sudu BiH zbog toga što joj zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo nisu omogućile da joj zdravstveni radnici iz zdravstvenog sustava asistiraju pri porodu kod kuće, objavio je portal Dnevnog avaza.

Naime, u obrazloženju odluke je navedeno da je apelantica A.Ć. iz Sarajeva podnijela tužbu Ustavnom sudu BiH 18. veljače ove godine.

Apelantica je smatrala da joj je povrijeđeno pravo na privatni život iz članka II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 8. Europske konvencije, pravo na djelotvoran pravni lijek iz članka 13. Europske konvencije.

Obrazlažući apelacijske navode apelantica je navela da smatra da joj je povrijeđeno pravo na privatni i obiteljski život zbog toga što joj Klinički centar, Opća bolnica, Zavod i Dom zdravlja nisu omogućili kućni porod uz asistenciju primalje i osiguranu hitnu medicinsku pomoć.

Kako je bilo navedeno u tužbi apelantica je naglasila da je višerotkinja i da se u trenutku podnošenja apelacije nalazi u 40. tjednu trudnoće za koju navodi da je niskorizična.

Video: Obitelj Grabo - Dar za život

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, apelantica je smatrala da bi za njen život i život njene nerođene bebe, jedini siguran porod bio onaj koji bi se odvijao u kućnim uvjetima, uz asistenciju primalje kao i dostupnost hitne medicinske pomoći u slučaju bilo kakvih komplikacija.

Iz bolničkih ustanova joj je odgovoreno da oni pružaju zdravstvene usluge pacijentima/trudnicama isključivo u bolničkim uvjetima.

Ustavni sud je, rješavajući apelaciju utvrdio da pravni sistem u Kantonu Sarajevu ne omogućava angažiranje zdravstvenih radnika iz javnog zdravstvenog sustava, uključujući primalje, ginekologe i pedijatre, prilikom pružanja stručne pomoći porođajima kod kuće.

Međutim, apelantica je ukazala da je sa prethodnim porodima koja su se odvijala u zdravstvenim ustanovama imala jako loše iskustvo, praćeno povredom osobnog dostojanstva i nemogućnosti izbora ljekara, te da trudnoća i porod predstavljaju najintimnije aspekte ženskog života i da porod u zdravstvenim ustanovama uključuje izlaganje ženskog tijela i njenih najdubljih osjećaja drugim ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close