Zloupotreba

I to je BiH - lažno skupljale novac za Siriju i Tursku u ime Merhameta

Predsjednik bihaćkog Merhameta Fikret Draganović kaže da je zabilježen slučaj da je u Bihaću grupa ženskih osoba krenula samoinicijativno skupljati pomoć.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored svakodnevne humane misije, brojne humanitarne organizacije aktivno su se uključile u prikupljanje pomoći Turskoj i Siriji koje su pogođene potresom. Međutim, iako zvuči nestvarno, čak i u nevolji nađu se oni koji pokušaju zloupotrijebiti dobru namjeru. Takav slučaj zabilježen je u Bihaću, piše FTV.

Građani u nikad većem broju odazvali su se prikupljanju pomoći, međutim ono što ih je uznemirilo je lažno prikupljanje novca.

Predsjednik bihaćkog Merhameta Fikret Draganović kaže da je zabilježen slučaj da je u Bihaću grupa ženskih osoba krenula samoinicijativno skupljati pomoć.

"Što su oni htjeli oni znaju. To je uspješnom akcijom Policijske stanice u Bihaću spriječeno. Takvih dalje slučajeva nije bilo, a u samom smislu pomoći Turskoj i Siriji mi smo odmah pokrenuli akciju prikupljanja financijskih sredstava. Nismo išli na prikupljanje materijalnih sredstava jer smo kontaktirali Humanitarnu organizaciju IHH iz Turske koja nas je uputila da za prvo vrijeme skupljamo financijska sredstva."

"Lažno prikupljanje pomoći nanosi štetu humanitarnim organizacijama. Najveću štetu nanosi samom Merhametu jer se ime Merhameta spominje u negativnom kontekstu. Mi smo prvi promptno djelovali prema Policijskoj upravi da se to odmah spriječi. Jedino je zakonito, legitimno da se na žiro račun Merhameta Bihać uplaćuju sredstva, a mogu se uplatiti i direktno u prostorijama Merhameta", zaključio je Draganović.

Kopirati
Drag cursor here to close