Ponavljanje

I SDA želi strane promatrače u Stocu

Vijesti / Flash | 06. 10. 2016. u 07:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizom neregularnosti grubo je narušen izborni proces 2. listopada u Stocu, priopćila je Stranka demokratske akcije navodeći kako su nadležni organi trebali preventivno i pravovremeno reagirati, ''jer su i prije održavanja samih izbora bili upozoreni da postoje indicije da se pripremaju određene izborne manipulacije u ovoj općini''.

Ova stranka zahtijeva od svih nadležnih institucija da utvrde sve činjenice vezane za izbore u Stocu, a "naročito protuzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije s biračkim popisima, glasovanje bez odgovarajućih dokumenta, uvrede na račun Bošnjaka i drugo".

''Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu s Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac. SIP je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu'', navode iz SDA.

Ističu da je, zbog svih okolnosti, nužno da se ponovljeni izbori održe pod supervizijom SIP-a, uz nadgledanje međunarodnih promatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi Izbornog zakona BiH.

Međunarodne promatrače traže i iz Inicijative za Stolac koja je kao krivce za izgrede u Stocu predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića te državno izborno povjerenstvo te policija.

"Za sve što se dogodilo u Stocu 2.10.2016. godine najveću odgovornost snose OIP Stolac i Ivan Perić, kao i SIP BiH, PP Stolac, MUP HNŽ-a i sve ostale nadležne institucije koje su na bilo koji način mogle spriječiti kriminalno organiziranje krađe demokracije u Stocu", ističe se u priopćenju za javnosti Inicijative za Stolac.

Perić je pak izjavio kako smjena u biračkim odborima nije nezakonita te da Općinsko povjerenstvo nema ništa s popisima birača.

''Medijski napisi u pojedinim izvorima tvrde da sam odluku o smjenama donio samovoljno, što je čista laž za javnost. Odluka o smjeni ova dva člana biračkih odbora je donesena uz dva glasa „za“ i jednim suzdržanim glasom u OIP-OIK Stolac'', rekao je.
Dodao je kako je Kaplanu pojasnio da zakonska odredba ne daje nikakve ovlasti općinskom izbornom povjerenstvu za brisanja umrlih s biračkih popisa, nego CIPS po prethodno provedenoj pravnoj proceduri: potvrda liječnika o smrti/prijava obitelji za umrle kod matičnog ureda, što rezultira prijavom matičnog ureda da je osoba umrla prema CIPS-u – današnja IDEEA.

Kopirati
Drag cursor here to close