Pogoršanje situacije

I SBŽ produžuje policijski sat, covid pacijente žele smještati u Mostar

Jedan od zaključaka Vlade i Kriznog stožera SBŽ-a je da se kapaciteti kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru otvore i za pacijente iz SBŽ-a.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2021. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je mjeru o zabrani kretanja građana u razdoblju od 21 sat do pet sati ujutro.

Kako je rečeno nakon izvanredne sjednice Vlade, na prijedlog županijskog Kriznog stožera donesena je i odluka da srednje škole u SBŽ-u pređu na online model nastave, dok će osnovne škole nastaviti rad po dosadašnjem principu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a i član Kriznog stožera Sead Karakaš kazao je novinarima da broj pacijenata, kojima je potrebna hospitalizacija, nadilazi kapacitete bolnica, te da su svi respiratori trenutno zauzeti.

Naveo je i kako je dominantan tzv. britanski soj koronavirusa, koji se brže širi i zbog kojeg je povećan broj pacijenata s težom kliničkom slikom.

"Naši kapaciteti su da možemo zbrinuti 130 pacijenta tjedno, a sada imamo situaciju da bolnički kapaciteti ne mogu odgovoriti zahtjevima. Pojavljuju se bolesnici s težom kliničkom slikom, koja se brzo razvija. Pacijenti sada, umjesto ranijih sedam do deset dana, zauzimaju bolničku postelju od deset do 15 dana, i to su sada potpuno prebukirani kapaciteti", naglasio je Karakaš.

Jedan od zaključaka Vlade i Kriznog stožera SBŽ-a je da se kapaciteti kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru otvore i za pacijente iz SBŽ-a.

"Vlada SBŽ-a preuzela je na sebe da taj dio iskoordinira s Vladom Federacije BiH i da nam se konačno otvori taj prostor. Također, mora se napraviti koordinacija na nivou Federacije BiH kako bi sve ustanove imale jednak pristup kisiku. Samo tijekom jučerašnjeg dana u našim zdravstvenim ustanovama potrošeno je 500 boca i trebamo imati sigurnost da ne bismo došli u situaciju da nam nedostaje", ustvrdio je Karakaš.

Kako je rečeno, intenzivirano je i prisustvo inspekcije na terenu koja nadzire provođenje postojećih mjera i naredbi.

"Već sutra ćemo razmišljati o nekim dodatnim mjerama jer je Krizni štab, praktično, u stalnom zasjedanju", zaključio je Karakaš.

Prema podacima koji su objavljeni, u SBŽ-u trenutno ima 580 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close