Ništa novo

I nakon godinu dana: Građani BiH bez jedinstvenih covid potvrda

''Pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sustav izdavanja,izgled i sadržaj covid potvrde,kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja ove potvrde'', rečeno je iz IDEEA-e BiH.
Vijesti / Flash | 31. 12. 2021. u 08:16 BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla je gotovo godina dana, a dogovora o jedinstvenim covid potvrdama za građane Bosne i Hercegovine još nema. Utvrđeno je da će Agencija za identifikacijska dokumenta i razmjenu podataka, biti nositelj tehničkog rješenja nakon što se utvrdi pravni okvir za uspostavljanje sustava izdavanja ovih potvrda, jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta.

Sa prijedlogom Ministarstva civilnih poslova BiH da Аgencija za identifikacijska dokumenta BiH bude nositelj tehničkog rješenja izdavanja jedinstvenih covid potvrda u startu su bili suglasni u Ministarstvu zdravstva FBiH i Brčko distrikta. Do dogovora, međutim, ni godinu dana nakon ovog prijedloga nije došlo.

"Siguran sam da će čim bude održana ministarska konferencija entiteti biti za to da IDDEEA provodi ovaj proces a županije i entiteti će se prilagoditi rješenju koje je u skladu sa međunarodnim zahtjevima jer je država ta koja treba da garantira covid potvrde'', izjavio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

S prijedlogom se nisu složili u RS, jer je, kako ističu u resornoim ministarstvu, Institut za javno zdravstvo RS nadležan da vodi evidenciju o covidu i izdavanju ovih potvrda. Međutim, ostavljen je prostor za dogovor.

''U tijeku je usuglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH kojim će se definirati uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Europske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom točkom, što je tehničko pitanje'', priopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U ministarstvu civilnih poslova BiH potvrdili su nam da se u najskorije vrijeme očekuje održavanje ministarske konferencije u oblasti zdravstva. Ranije je Savjet ministara dao zeleno svjetlo da Agencija za identifikaciona dokumenta bude nosilac tehničkog rješenja.

''Pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sustav izdavanja,izgled i sadržaj covid potvrde,kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja ove potvrde'', rečeno je iz IDEEA-e BiH.

Dok se ovo ne dogodi, građani BiH će potvrde o kovid statusu dobijati na zahtjev preko entitetskih institucija. Neometana putovanja za naše građane još nisu moguća. Zbog praznika i povećanog broja putovanja upravo će zahtjevima za covid potvrde biti pretrpani u ovlaštenim ustanovama.

"Bez obzira na silnu papirologiju koju treba pribaviti da biste otputovali ono što je ostalo isto i za šta vam ne treba potvrda je pridržavanje svih epidemioloških mjera'', kaže liječnica Kosana Stanetić iz Doma zdravlja Banjaluka

Kako BHRT saznaje, u pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih institucija u BiH, koji će ukoliko se potpiše na ministarskoj konferenciji odmah slijediti materijalno tehnička implementacija.

Kopirati
Drag cursor here to close