Skokom i podjelom traka

I Mostar obilježio Dan bijelih traka

Vijesti / Flash | 31. 05. 2016. u 09:20 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I u gradu na Neretvi se obilježava Dan bijelih traka, a Mostarcima su na Trgu Musala podijeljene bijele trake, kao znak sjećanja na žrtve iz Prijedora.

Naime, UG 'Sinovi Mahale' Mostar, UG 'Brankovac' Mostar, UG 'Nova snaga' Mostar, UG 'Zalik' Mostar i Unija studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar organizirali su ovu akciju želeći simbolično podsjetili na naredbu iz 1992. godine.

Simboličnim skokom sa Staroga mosta točno u 12 sati, Klub skakača u vodu "Mostari", se priključio akciji.

Inače, simbolika bijelih traka dolazi iz 31. svibnja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili 'plahtama', i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Povodom Dana bijelih traka u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu bit će upriličen niz akcija i manifestacija.

Osim u Mostaru akcije su upriličene u Sarajevu, Tuzli, Sisku, Zagrebu... gdje organizatori podjelom traka podsjećaju na na zločin iz Prijedora, te su brojni pozvali i institucije da na svoje prozore stave bijele plahte.


Kopirati
Drag cursor here to close