Projekt budućnosti?

I Merkel za vojsku EU

Vijesti / Flash | 09. 03. 2015. u 16:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da bi u Europi trebala postojati jedna "produbljena vojna suradnja".

Ovakvim stavom Merkel podržava predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u njegovoj ideji o formiranju vojske Europske unije, kaže zamjenica glasnogovornika vlade Christiane Wirtz.

Wiritz kaže kako bi po mišljenju Merkel to trebao biti projekt budućnosti, bez inzistiranja na konkretnim vremenskim okvirima, prenose njemački mediji.

Njemačke opozicijske stranke Ljevica i Zeleni su, za razliku od Merkel, kritizirale danas Junckerov prijedlog o formiranju vojske EU, uz komentar da je to direktno usmjereno protiv Rusije u ukrajinskom konfliktu, javlja B92.

"Junkerov prijedlog je nedvosmisleno usmjeren protiv Rusije", rekla je glasnogovornica za pitanja obrane u stranci Ljevica Kristine Buholc.

"Umjesto jedne europske vojske za angažmane i jedne europske politike naoružanja, nama u Europi je potrebna jedna miroljubiva vanjka politika i razoružanje", rekla je Buholc.

Istovremeno, Velika Britanija je dala negativnu ocjenu ideji šefa Vijeća Europske unije o formiranju vojske EU-a i poručili su da je obrana nacionalno pitanje, a ne nadležnost Unije.

"Naš stav o obrani kao nacionalnom pitanju, a ne kao nadležnosti EU je posve jasan. Nema mogućnosti da taj stav promijenimo i ne vidimo mogućnost formiranja vojske EU", navodi se u pisanoj reakciji službenog Londona.

Junker je u intervjuu za list " Welt am Sonntag ", rekao da bi jedna vojska EU mogla pomoći u borbi protiv novih prijetnji izvan granica evropskog bloka u odbrani "europskih vrijednosti".

"Ne biste stvorili europsku vojsku da je odmah koristite. Ali zajednička vojska među Europljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u obrani vrijednosti Europske unije", istaknuo je Junker, što je naišlo na podršku političara vladajuće demokrišćansko-socijaldemokratske koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close