nepravda

I Goradže se buni zbog raspodjele federalnog novca

Vijesti / Flash | 25. 02. 2015. u 08:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjske županije Goražde Aida Obuća je na posljednjoj sjednici pokrenula inicijativu da Vlada BPŽ-e Goražde i Ministarstvo financija sačine kompletnu analizu u ostvarivanju javnih prihoda i njihovih efekata za BPŽ po osnovu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, te da se na osnovu dobivenih podataka predlože izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Obuća je u svojoj zastupničkoj inicijativi navela da je u Federaciji BiH od njenog osnivanja do danas vršena neadekvatna i nepravedna raspodjela prihoda te je kao posljedica toga Bosanskopodrinjska županija imala veoma lošu poziciju u takvoj raspodjeli, s obzirom na to da se raspodjela nije vršila na osnovu kriterija koji su u vezi s nadležnostima županije, a koji odgovaraju Bosanskopodrinjskoj županiji Goražde već su se u obzir uzimali uglavnom samo oni kriteriji koji ne odgovaraju Bosanskopodrinjskoj županiji (broj stanovnika, površina, broj učenika u osnovnom i u srednjem obrazovanju).

Ova županija jedna od najnerazvijenijih područja u BiH

Izostavljanje određenih kriterija, donekle je kompenzirano uvođenjem pondera u važeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. S obzirom na sve nadležnosti županije koje su utvrđene Ustavom Federacije BiH, neophodno je Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uskladiti s Ustavom Federacije BiH i u tom smislu izvršiti adekvatnu raspodjelu, te omogućiti županijama, a posebno Bosanskopodrinjskoj županiji da financiraju svoje ustavne nadležnosti, čime bi omogućili jednake uvjete života svim stanovnicima na području cijele Federacije BiH.

''Razlozi koji ukazuju na težinu situacije koja je u dobroj mjeri dodatno otežana neadekvatnom i nepravednom raspodjelom prihoda, a koji u isto vrijeme ukazuju i na opravdanost i neophodnost povećanja vlastitih prihoda Bosanskopodrinjskoj županiji su da je ova županija jedna od najnerazvijenijih područja u Bosni i Hercegovini, a razvojna ekonomska politika u svakoj zemlji podrazumijeva ujednačen ekonomski razvoj, a što znači da centralna vlada u svim zemljama potpomaže nerazvijene krajeve - navodi Obuća.

Također ukazuje da od triju općina koje su ušle u sastav Bosanskopodrinjske županije dvije nisu samoodržive te im Županija redovno svake godine doznačava značajna financijska sredstva da bi mogle funkcionirati.

Znatno manje plaće i naknade

Plaće i naknade zaposlenih u institucijama u Bosanskopodrinjske županije su uslijed nedovoljnih prihoda koje je ovaj županija ostvarivala zbog neadekvatne raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH znatno manje nego plaće i naknade zaposlenih u institucijama Federacije, a do 2007. su bile dva do tri puta manje nego plaće i naknade zaposlenih u institucijama Federacije, odnosno dva do tri puta manje nego plaće i naknade zaposlenih u odgovarajućim institucijama u drugim županijama.

''Sve navedeno je imalo za posljedicu povećanje siromaštva, pad životnog standarda građana Bosanskopodrinjske županije i njihovo dovođenje u neravnopravan položaj u odnosu na druge u Federaciji BiH. Bitno je i naglasiti da su za razliku od uposlenika u institucijama drugih županija, uposlenici institucija ove županije pokazali veliku solidarnost i razumijevanje i odricali se dijela svojih primanja, s obzirom na to da su plaće i naknade bile manje od iznosa koji su bili zagarantovani kolektivnim ugovorom - navela je predsjedavajuća Skupštine Bosanskopodrinjske županije Goražde Aida Obuća.

Kopirati
Drag cursor here to close