Znog tenzija

I Danci otkazali Turskoj

Vijesti / Flash | 13. 03. 2017. u 07:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Danske Lars Løkke Rasmussen zatražio je u nedjelju od predsjednika Vlade Turske Binali Yildirima da, zbog tenzija između Ankare i Nizozemske, odloži posjet toj zemlji, koja je planirana za 20. ožujka.

Rasmussen je za javni servis Danske rekao kako posjeta Yildirima se ne može organizirati u svjetlu "aktualnih napada Turske na Nizozemsku", prenio je AP.

Danska zabrinuta

U normalnim okolnostima bilo bi mi veoma drago da ugostim turskog premijera, rekao je Rasmusen, dodavši da je Vlada Danske veoma zabrinuta zbog razvoja političkih događaja u Turskoj.

Rasmussen nije mogao da kaže kada bi se realizirao posjet turskog premijera, prenosi FoNet.

Nizozemska vlada je zbog "rizika po javni red i sigurnost" u subotu povukla dozvolu za slijetanje zrakoplova turskog ministra vanjskih poslova koji je najavio da će u Rotterdamu nazočiti nedozvoljenom skupu podrške za turski referendum o davanju širokih ("sultanskih") ovlasti predsjedniku Erdoganu.

Prethodno je turska ministarka za obitelj spriječena da uđe u Veleposlanstvo Turske u Rotterdamu, a potom je "protjerana" iz zemlje uz policijsku pratnju. Zbog toga je ona na Twitteru napisala kako svijet mora zauzeti stav u ime demokracije i protiv ovog fašističkog akta dok je bila na putu prema njemačkoj granici, dodavši da se takvo ponašanje prema "ženskom ministru" nikada ne može prihvatiti.

To je izazvalo oštre osude turskih dužnosnika, i pravu razmjenu diplomatske vatre sa Nizozemcima, praćenu prijetnjama sankcijama Turske.

Također, Švicarska nije dopustila turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavucogluu  sudjelovanje na nedjeljnom skupu u Zuerichu.

Desnica kritizirala govor u Francuskoj

Nakon govora u Francuskoj, kandidati desnice za predsjedničke izbore kritizirali su u nedjelju, francusku vladu jer je dopustila turskom šefu diplomacije politički govor u gradu Metzu, a kritike su uputili i kandidat centra te socijalista.

"Zašto bismo na našem teritoriju trebali dozvoliti izjave koje druge demokracije odbacuju? Neće biti turske izborne kampanje u Francuskoj", napisala je na Twitteru kandidatkinja Nacionalne fronte (FN, krajnja desnica) Marine Le Pen, prenosi Fena.

Kandidat desnice Francois Fillon optužio je socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea da je grubo prekinuo europsku solidarnost, jer su slične skupove turskih ministara posljednjih dana otkazale osim Holandije i vlasti u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj. "Trebalo je prevladati zajedničko stajalište u odgovoru na turske zahtjeve i Francuska vlada je morala spriječiti održavanje tog skupa".

Ranije zabrane

No nisu Nizozemska i Danska jedine zemlje koje su zabranila skupove, ranije su to učinile Njemačka i Austrija.

Njemački ustavni sud ovaj mjesec je donio odluku kako turski vladini dužnosnici ne mogu se pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa.

Odluka je objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi potpore referendumu 16. travnja.

Podsjetimo, početkom mjeseca je otkazan proturski politički skup u Frehenu, na zapadu zemlje, i to je treći skup turske zajednice koji je otkazan za dva dana.

Tri skupa Turaka koja su se trebala održati u Austriji otkazana su ovaj tjedan, čime se Austrija pridružila zemljama koje ne podržavaju Erdoganovu kampanju među turskom dijasporom.

Na tim skupovima su ministri turske vlade planirali održati govore kako bi što više Turaka iz dijaspore glasovalo za proširenje Erdoganovih ovlasti na referendumu koji se održava ovog proljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close