Gori u HNŽ-u

I dalje aktivni požari na Čvrsnici i Hodbini

Vijesti / Flash | 25. 08. 2017. u 07:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivni su i dalje požari na Čvrsnici i Hodbini.

Na lokalitetu Drežnica - Batačke lazine na padinama Čvrsnice na nepristupačnom terenu gori šuma munike i bukve. Požar se širi u dva smjera, jedan prema Velikoj borovoj glavi , drugi prema Posušju, priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Helikopter OS-a počeo je djelovati u četvrtak u 07:40 i do 12:30 sati imao je ukupno šesnaest izbačaja na velikom i širokom požarištu.

U požaru se uspjelo spasiti jednu planinsku kolibu, a vatrena linija nije prešla put za Pločno budući da su posuški vatrogasci s jednim vatrogasnim vozilom nadgledali kritični dio puta.

Na požarištu su i dalje ljudi iz Jablanice i Posušja, te radnici Šumarstva.

Po riječima županijskog šumara H. Balića, u 19:30 sati stanje na požarištu Čvrsnice je bilo jako teško i prijetila je opasnost da požar uđe u visoku šumu munike na području Mrkušin gvozd (jedno od najvećih staništa munike u BiH), prenosi Fena.

Požar na lokaciji Javorika u Konjicu je stabilan i ne širi se dalje.

Međutim, na lokaciji Donje selo – Vinište – Gašići požar je aktivan i teško ga je kontrolirati zbog guste šume i strmog terena. Požar se kreće prema Gašića kućama i postoji opravdana opasnost da budu ugrožene kuće i imovina u Gašićima.

Vatrogasci i radnici Šumarstva „Prenj“ čine nadljudske napore da lokaliziraju požar i spriječe njegovo daljnje širenje.

Inače, oko 09:00 sati u četvrtak upućen je zahtjev za pomoć u gašenju helikopterom.

Sinoć u 19:00 sati prijavljen je požar u mjestuu Raketnice – Lukomir gdje gori trava i nisko raslinje. Požar je i dalje aktivan jer je teren nepristupačan za gašenje.

Također, i dalje je aktivan požar kod mjesta Bačnik. Nema prijetnje za kuće i stanovništvo. Požar se širi nepristupačnim terenom prema Kruševu. Pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo nadziru požarište.

Požarište u Dretelju, općina Čapljina, nadzire se do daljnjega i natapaju se rubni dijelovi borove šume.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije zabilježeno je još dvadesetak požara koji su ugašeni, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close