sudjelovanje bh. osoblja

I BiH od sada sudjeluje u operacijama EU za upravljanje krizama

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 15:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini potpisale su danas u Bruxellessu Sporazum o uspostavljanju okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

Ovaj sporazum, kao što i njegov naziv sugerira, predstavlja opći okvir za sudjelovanje kako vojnog tako i civilnog osoblja Bosne i Hercegovine u operacijama upravljanja krizama Europske unije.

Sporazumom se ne prihvaćaju eksplicitne obveze u smislu obveznog doprinosa i sudjelovanja Oružanih snaga BiH, policijskih snaga ili civilnih predstavnika BiH u operacijama upravljanja krizama koje provodi Europska unija, ali je njegovo zaključenje nužan preduvjet za mogući doprinos i zajedničko sudjelovanje u operacijama.

Ovom prigodom ministrica Pendeš je kazala kako zaključenje ovog sporazuma predstavlja važan korak koji demonstrira namjeru i spremnost Bosne i Hercegovine da doprinosi zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije i snažan je poticaj procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Sporazum je potpisan u sklopu dvodnevne posjete delegacije MOBiH na čelu s ministricom Pendeš Bruxellesu, a delegacija MOBiH će također sudjelovati i u radu Europskog obrambenog samita (EDS) na poziv direktora Minhenske sigurnosne konferencije i uz podršku Vlade Bavarske i Europske unije, koji su ujedno i organizatori EDS-a, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close