Pressica

HVIDRA Mostar: Ne poštuje se pravilnik o ocjeni invalidnosti

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga HVIDR-a Grada Mostara organizirala je danas u Mostaru tiskovnu konferenciju na temu provedbe revizije ratnih i vojnih invalida te izvršenja i neizvršenja sudskih presuda vezanih za reviziju.

U Udruzi su se osvrnuli na Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, podsjećajući da je s mandatom federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Salke Bukvarevića izmijenjen pravilnik o ocjeni invalidnosti kojim je jasno definirano da svako ranjavanje i zatočeništvo u logoru nosi minimalno 20 posto invalidnosti.

Član Predsjedništva HVIDR-e Grada Mostara Mario Cviković napomenuo je kako se taj pravilnik ne poštuje te naveo primjer njihovog člana Ilije Brajkovića koji je ranjenik i ratni zatočenik, a prilikom postupanja i vršenja revizije dobio ocjenu invalidnosti manju od 20 posto.

''Ratni vojni invalidi su također nezadovoljni uvođenjem plaćanja prigovora na nalaz i mišljenje koji provodi Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo'', kazao predsjednik Udruge HVIDR-a Miro Šunjić.

On je napomenuo kako je plaćanje prigovora na nalaz i mišljenje, koje je uveo navedeni institut, u iznosu od 150 KM, protuzakonito i suprotno odredbama Zakona o pravima branitelja i članovima njihovih obitelji.

''Spomenuti zakon, naime, kaže kako sve liječničke komisije za branitelje, odnosno RVI, plaćaju ministarstva, županijsko ili federalno iz svoje nadležnosti'', pojasnio je Šunjić.

Posebno su nezadovoljni provedbama presuda, kako županijskih sudova, tako i Vrhovnoga suda F BiH, te odluka Ustavnoga suda F BiH. Naime, prema informacijama od članova branitelja te ratnih i vojnih invalida, ne isplaćuju se zaostale invalidnine utvrđene pravomoćnim i izvršnim presudama. Također, u Udruzi pitaju gdje su izdvajanja za naknade štete za dosadašnju reviziju.

''Oni koji su protuzakonito izvedeni iz prava u 90 posto slučajeva (podaci za Mostar) su dobili i federalno resorsno ministarstvo je dužno isplatiti zaostatke za 4 do 5 godina'', kazao je Cvitković, napominjući kako se radi od oko 20.000 maraka po članu.

U Udruzi su pozdravili formiranje revizorskih timova i tima za koordinaciju koji su, kako su ocijenili, po prvi puta formirani kako je to propisano Zakonom, a poštujući preporuke braniteljskih udruga HVO-a iz Domovinskoga rata. Također, dali su potporu radu Hrvatskom narodnom saboru, a posebno zalaganju i radu Odbora za branitelje HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close