optužbe

HVIDR-a Mostar stala u obranu generala Mije Jelića

Vijesti / Flash | 31. 12. 2015. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HVIDR-a Grada Mostara u potpunosti je odbacila optužbe za ratni zločin protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Ne prihvaćamo kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata, jer se time optužuje jedan cjelokupni narod. Moramo naglasiti da su Hrvati BiH i Grad Mostara glasovali za jedinstvenu BiH, a da nisu stali u obranu svojih domova, danas ih ne bi bilo na području Mostara i BiH.

Sjetimo se samo brutalnosti u „operaciji Neretva 93“ u kojoj su oni koji danas optužuju pripadnike HVO-a počinili nezamislive zločine,a njihove žrtve ni danas nisu pronađene. Još jednom, odbacujemo ove optužbe i u potpunosti stojimo iza naših generala'', istaknuli su pripadnici HVIDR-e.

Podsjećamo, zužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zlatana Jelića, rođenog 14. prosinca 1970. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji se tereti da je u vremenskom razdoblju od ožujka 1993. do svibnja 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, te zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve postrojbe HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sustavnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close