'Slučaj Mlinarević'

HSPF: Sramotna poruka OSCE-a za studente u BiH

Ovom prilikom želimo skrenuti pozornost i na dosad nezabilježen slučaj u svijetu. Naime, veleposlanica Mlinarević je, zanemarujući činjenicu da su javne osobe u demokratskom društvu izložene kritici, građane vlastite zemlje nazvala ’maloumnicima’.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) oglasio se priopćenjem povodom, kako kažu ''potpuno selektivnog i licemjernog djelovanja OSCE-a u BiH koje se očitovalo preko njihovih posljednjih poruka''.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) sa dubokim zgražanjem promatra najnoviji primjer potpuno selektivnog i licemjernog djelovanja međunarodnih aktera koji bi trebali obnašati objektivnu ulogu u Bosni i Hercegovini, ovaj put u režiji OSCE-a, navodi se u priopćenju.

Poštovana gospodo iz OSCE-a, spaljivanje lutaka u sklopu karnevalskih povorki je u mnogim razvijenim demokracijama potpuno legitiman, demokratski i simboličan čin izražavanja nezadovoljstva u vezi određenih pojava u društvu, a nikako stvarnih osoba. Da se radi o osudi štetnih pojava u društvu, naglasili su i sami organizatori.

Uostalom, uvjereni smo da je izloženost javnih osoba na upućenu kritiku upravo jedan od glavnih benefita demokratskog društva. Na kritiku trebaju biti spremne sve javne osobe, a posebno one koje su na svoju dužnost došle bez potrebnih kvalifikacija, odnosno grubim nepoštivanjem vladavine prava.

Podsjećamo javnost da su se studenti politoloških organizacija iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke zajedničkim glasom usprotivili kršenju vladavine prava, nepotizmu, zapošljavanju neobrazovanih i nekvalificiranih kadrova, lažnom predstavljanju, krivotvorenju životopisa i svim drugim elementima koji se vežu i za slučaj Mlinarević.

Navodite kako se vaša Misija zalaže za vladavinu prava, obrazovanje, ljudska prava i demokratizaciju. Sukladno tim načelima, zar ne bi bilo primjereno podržati studente i mlade ljude koji se zauzimaju za valoriziranje uspješnog studiranja, kao i uloženog truda i rada? Zar ne bi tek to bila adekvatna poruka koja je potrebna mladim ljudima kako bi imali razloga ostati u Bosni i Hercegovini?

Međutim, ne samo da ste tada ignorirali glas mladih ljudi te svojom šutnjom i dvostrukim kriterijima odlučili podržati očigledan slučaj gaženja vladavine prava, već tim istim mladim ljudima vašim porukama gasite posljednju nadu da će BiH jednoga dana biti pravedno društvo.

Ovom prilikom želimo skrenuti pozornost i na dosad nezabilježen slučaj u svijetu. Naime, veleposlanica Mlinarević je, zanemarujući činjenicu da su javne osobe u demokratskom društvu izložene kritici, građane vlastite zemlje nazvala ’maloumnicima’.

Nije li skandalozno da veleposlanica neke zemlje u duboko nediplomatskom maniru vrijeđa vlastite građane koji je plaćaju?! Kako je moguće da takvo degutantno, neprofesionalno i dosad neviđeno ponašanje ne osuđuje apsolutno nitko?

Isto pitanje postavljamo i ’objektivnim’, ’neovisnim’, i „slobodnim“ medijima koji su ekspresnom brzinom prenijeli vijest o simboličnom spaljivanju, dok su besramno provodili cenzuru kada su studenti iz cijele zemlje reagirali zajedničkim glasom, navodi se na kraju priopćenja HSPF-a.

Kopirati
Drag cursor here to close