Srebrenica

HSPF: Nemoralno je umanjivati ljudska stradanja

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 16:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina ove godine 20. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježava kao zemlja duboko podijeljenih društava koja povijesne nesreće i stradanja koriste u dnevnopolitičke svrhe i, uobičajeno, iste te nesreće umanjuju ili negiraju - navodi se u priopćenju iz Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF).

Iz HSPF ističu da na 20. godišnjicu najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, i dalje nemamo širi društveno-politički konsenzus u pogledu stradanja više od 8.000 podrinjskog bošnjačkog stanovništva, što je opet, dokaz, kako nismo izliječeni od ratnih trauma te da ne postoji senzibilitet prema stradanjima drugih naroda i građana u zajedničkoj državi.

HSPF ovim putem upozorava širu javnost kako je politički nekorektno, ali prije svega nemoralno, manipulirati i na bilo koji način negirati i umanjivati ljudska stradanja. Ožiljke, rane i tragove u kolektivnim sjećanjima naroda i građana BiH ostavio je i ostavlja, svaki zločin i svako stradanje, jednako je tako i sa Srebrenicom.

Međutim, bez realne, objektivne, nepristrasne i antinacionalističke kulture sjećanja i kolektivnog pamćenja, nećemo postići ono što smo Daytonom potpisali, a to je pomirenje.

Bh. društvima ključno je pomirenje - najviša dimenzija zajedničkog života svih naroda i građana, tolerantan i senzibiliziran odnos prema svakoj žrtvi rata u BiH, kao i međusobno uvažavanje kako bismo Srebrenicu i sva mjesta pokolja širom BiH obilježili dostojanstveno te odali počast svakoj žrtvi ratnih zbivanja s kraja 90-ih godina.
Poručili su da takav model ponašanja treba postati, kako individualni, tako i kolektivni, budući da je to jedini ispravan, duboko moralan i angažiran način "da nam se više nikad ne ponovi Srebrenica".

Kopirati
Drag cursor here to close