Nesposobna vlada

HSP BiH neće podržati prijedlog Vlade HNŽ o kreditnome zaduženju

Vijesti / Flash | 29. 12. 2013. u 22:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka prava BiH je zaprepaštena prijedlogom Vlade u svezi Odluke o kreditnome zaduženju Županije Hercegovačko-neretvanske.

Naime, odlukom se predviđa da se na poziciji ''Primici od domaćega zaduživanja'' za pokriće iskazanoga deficita od komercijalne banke podigne kredit u iznosu od preko 14 milijuna KM pod uvjetom da se banci isplate kamate u iznosu od skoro 4 milijuna KM.

"Smatramo kako do ovoga zaduženja ne bi ni došlo da je ova Vlada dosljedno sprovela mjere štednje koje je usvojila. Međutim, očito kako su mjere štednje primjenjene samo na one koji su na dnu društvene ljestvice dok su članovi Vlade nastavili raskošnost i bahatost za svoju kliku. Posebice bismo naglasili kako je ova Vlada na početku mandata zagovarala otvaranje novih radnih mjesta, ali zbog svoje nesposobnosti to nisu uspjeli učiniti osim što su po birokratskim strukturama zaposlili svoje stranačke podobnike", navode iz HSP BiH.

Iz ove stranke smatraju kako još veću nesposobnost Vlada pokazuje uzimanjem ovoga kredita zbog toga što na izravan način šteti malom i srednjem poduzetništvu s obzirom da po visokim kamatama od komercijalnih banaka uzima kredit čime otupljuje bankarsku oštricu za rizikom glede ulaganja u gospodarstvu i samim tim smanjuje duh poduzetništva. Na ovaj način Vlada praktično jača komercijalni bankarski sektor i uvodi ga u stanje sigurnosti umjesto da donosi mjere za povećanje stanja društvene poslovnosti i tržnoga rizika u gospodarstvu.

U priopćenju se dodaje kako su ovo i očekivali od nestručne i nekompentne Vlade budući da HSP BiH stalno naglašava kako vlada praktično ništa ne čini glede poboljšanja prihodovne strane proračuna.

Hrvatska stranka prava BiH drži kako je situacija u Županiji Hercegovačko-neretvanskoj alarmantna. Smatraju kako postojeća parlamentarna većina nije sposobna držati situaciju pod kontrolom, te sve dublje i dublje tone.

HSP BiH ne namjerava dati potporu Vladinome prijedlogu u skupštinskom izglasavanju Odluke o kreditnome zaduženju kod komercionalne banke na sjednici koja je planirana za ponedjeljak, 30.12.2014.

Kopirati
Drag cursor here to close