Grlić Radman s Komaricom

Hrvatski šef dilomacije razgovarao s banjalučkim biskupom

Biskup Komarica je iskreno zahvalio ministru i njegovim suradnicima za dolazak i zanimanje za aktualnu situaciju domaće katoličke, uglavnom hrvatske populacije.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv banjolučkog biskupa dr. Franje Komarice, u subotu, 28. rujna 2019. pohodio je središte Banjolučke biskupije ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman s višečlanom pratnjom. U njoj su bili također i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić sa suradnicima, te generalni konzul RH u Banjoj Luci Zoran Piličić sa suradnikom.

Visoko izaslanstvo dočekao je biskup Komarica zajedno sa svojim suradnicima. Najprije su pohodili čuveni trapistički samostan, sada župu, „Marija Zvijezda“. Tu su gosti bili ukratko upoznati sa slavnom prošlošću i izuzetnim doprinosom redovnika trapista – čak iz šesnaest europskih zemalja – ne samo duhovnoj koristi katolika banjolučkog kraja nego i odgojno-obrazovnom, privrednom, industrijskom, kulturnom i civilizacijskom napretku Banje Luke i cijele regije, javlja Tiskovna agencija Banjolučke biskupije (TABB).

Čuli su i o sadašnjim teškoćama i planovima koje biskupija ima s dragocjenom europskom baštinom toga samostana, kojemu je nacionalizacijom oduzeto skoro sve što su stekli i uništeno gotovo sve što su bili postigli.

U zgradi Ordinarijata imali su plodne razgovore o aktualnim, specifičnim problemima Hrvata – katolika na području Banjolučke biskupije i naporima koje poduzima vodstvo biskupije u rješavanju tih problema. Ministar Grlić Radman i njegovu suradnici su s velikim zanimanjem saslušali izlaganja biskupa Komarice i njegovih suradnika i pozitivno reagirali na njihove sugestije i molbe da se u što skorije vrijeme organizira radni sastanak s predstavnicima više ministarstava Vlade RH s predstavnicima Banjolučke biskupije i detaljnije razradi svi sadržaji kao i planirani projekti biskupije, te su dogovorili njihovu realizaciju.

Na zajedničkom ručku u Biskupskom ordinarijatu pridružili su im se i dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković te više članova Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a, koji su prije toga posjetili ministar i njegova pratnja.

U poslijepodnevnim satima ministar Grlić Radman pohodio je s izaslanstvom također odgojno-obrazovne, socijalno-karitativne i privredno-gospodarske projekte biskupije, gdje se upoznao s radom, uspjesima ali i poteškoćama istih.

Biskup Komarica je iskreno zahvalio ministru i njegovim suradnicima za dolazak i zanimanje za aktualnu situaciju domaće katoličke, uglavnom hrvatske populacije i što je pokazao veliku otvorenost i spremnost uvažiti i podržati napore koje biskup sa suradnicima poduzima cijelo poratno vrijeme da se isprave dramatične posljedice nedavnog rata i osigura budućnost katoličkih župa na području sjeverozapadne Bosne.

Ministar Grlić Radman, koji su upravo bio vratio sa službenog putovanja u SAD, izrazio je zadovoljstvo što je pohodio središte Banjolučke biskupije i osvjedočio se o naporima koje biskup sa suradnicima poduzima za domaće Hrvate, katolike, ali i druge. Uz prigodne darove biskupu je ministar poklonio sliku „Marija, Kraljica Hrvata“, američkog Hrvata Maksimilijana Vanka, koju je dobio od naših iseljenika u hrvatskoj župi Pittsburgh. Biskup je također ministru i pratnji uručio skromne darove, izvjestila je TABB.

Kopirati
Drag cursor here to close