žene i politika

Hrvatski savez HKDU - Hrast: Politički angažman žene ne regulira i njezina prirodna narav

Vijesti / Flash | 26. 01. 2016. u 12:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sadašnji izborni zakon bez sumnje ide na štetu hrvatskog naroda u BiH, jer dopušta drugim narodima da biraju hrvatske predstavnike u tijelima vlasti, te nepravedni izborni zakon za grad Mostar gdje jedino na području Mostara u BiH bošnjački glas više vrijedi od hrvatskog'', naveo je u priopćenju glasnogovornik Hrvatskog saveza HKDU-Hrast Saša Grgić.

U priopćenju je naveo kako suprotstavljeni stavovi stranaka onemogućavaju ove ključne promjene izbornog zakona za opstanak hrvatskog naroda u BiH, po kojima će kako stvari sada stoje i dalje drugi narodi birati Hrvatima predstavnike u tIjela vlasti, gdje će i dalje na području grada Mostara više vrijediti Bošnjački nego Hrvatski glas.

Između ostalog Gavrić u priopćenju navodi kako se dokidanjem demokracije navodno žele riješiti i spolna ravnopravnost izabranih dužnosnika.

''Zar postoji nekakva zakonska zapreka da se više žena kandidira na otvorenim izbornim listama, pa da ih bude i 100 posto ako to one same žele. Zar iz činjenice da preko 50 posto biračkog tijela čine žene, ne slijedi ravnopravno sudjelovanje u izborima i kao da žene zakonski ne mogu biti i 100 posto zastupljene u tijelima vlasti samo ako to one žele. Zatim kao da politički angažman žene ne regulira i njezina prirodna narav majke i žene koju nipošto ne treba podcjenjivati i ponižavati ovakvim zakonskim utjerivanjem žena u politiku. Zar je rješenje silom gurati nekoga da radi poslove koje ne želi. Hoćemo li sutra zakonom propisati da u rudnicima i u građevinskim tvrtkama mora biti zaposleno najmanje 50 posto žena, ili osoba koje imaju isto spolnu seksualnu orijentaciju. Ne bi trebalo zakonski nikoga njegovom spolnošću da se bavi ili ne bavi politikom. Dovoljno je zakonski to omogućiti svim građanima BiH'', naveo je Gavrić u priopćenju.

Istaknuo je i problem toga što žene nemaju riješene porodiljine naknade, trudnice dobivaju otkaz na radnom mjestu ili se pak uvjetuju da ne smiju zatrudnjeti. Koga to briga zapitao se Hrast.?

''Vjerujemo da će upravo žene koje moćnici zlorabe, kao i sve dobro što nam je dao Bog poremetiti njihove pokvarene planove, jer u svojoj oholosti podcjenjuju moć žene i majke. S ovim paketom mjera i izmjena izbornog zakona nećemo poboljšati poziciju hrvatskog naroda, nego ćemo sudjelovati u uroti koja u ime demokracije dokida demokraciju i uvodi jednoumlje, u ime prava ženu vodi u poniženje žena i njezine obitelj… Pozivamo sve stranke, intelektualce, predstavnike crkve i sve slobodne ljude da odlučno i odgovorno dignu svoj glas protiv ove urote i ovog pokušaja dokidanja demokratskih standarda, a posebno preferencijalnog glasovanja te pretjeranog i nasilnog guranja žena u politiku. Vi ste razumni i pronicljivi društveni i od Vas se očekuje da prvi prepoznajete o čemu se radi i stanete u obranu ovih vrijednost. Potrebno je samo malo hrabrosti. Ne bojte se podići svoj glas za istinu i dobro onih koji to od Vas očekuju. Krenite bez kalkulacija što ćete dobiti ili izgubiti izložite svoje siromašne živote i društveni ugled. Nije vrijeme za šutnju i osrednjost. Znamo da je lakše šutiti i time prešutno biti uz jakog,ali kakvu će te onda zaslugu i plaću imati ako šutite kad trebate govoriti sa krovova'', navedeno je iz HKDU-Hrast.

Ukoliko dođe do dokidanja preferencijalnog glasovanja koje je ključni element demokratske volje naroda Hrvatski savez HKDU – Hrast će učiniti sve da pokrene peticiju za održavanje referenduma o preferencijalnom glasovanju, piše u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close