Rekonstruirana Vlada

Hrvatski sabor potvrdio sedam novih ministara

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 17:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam novih članova hrvatske Vlade potvrdio je u petak Hrvatski sabor, što je prva rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon nešto više od pola godine rada.

HNS-ov Predrag Štromar potpredsjednik je Vlade i ministar graditeljstva, HNS-ova Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

HDZ-ovi Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Ćorić, Marko Pavić i Lovro Kuščević ministri su unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša, rada i uprave.

Novi članovi Vlade potvrđeni su glasovima 78 zastupnika, što je dva glasa više od 'propisanih' 76.

Naime, za iskazivanje povjerenja potrebna je natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76. Protiv Štromara, Kuščevića, Bošnjakovića, Božinovića i Pavića glasovalo je po 46 zastupnika, protiv Ćorića njih 45, a protiv Divjak 42 zastupnika, prenosi Hina.

Novi su ministri prisegnuli da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekoliki razvoj Hrvatske.

Sabor ih je potvrdio bez rasprave, nakon što su prethodno saslušani u matičnim odborima, jer tako, naime, određuje saborski Poslovnik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u petak žaljenje što su se tijekom današnje saborske rasprave mogle čuti neprimjerene uvrede posebice što je "u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina" te je najavio kako će Furio Radin, predstavnik 'manjinaca', postati potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

"Današnja rasprava je pokazala određene trendove kod nekih političkih stranaka i kod nekih zastupnika koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost, a nerijetko i neprimjerene uvrede prema drugim zastupnicima", rekao je Plenković novinarima.

To, kazao je, nije dobro za demokraciju u RH, za njegovanje komunikacije između različitih političkih stranaka i zastupnika koji mogu imati različite svjetonazore i vrijednosti, javlja Hina.

"Žao mi je da je u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koje se odnose na pripadnike nacionalnih manjina i to osuđujem. Također želim napraviti jasan otklon kao predsjednik HDZ-a i Vlade od svih izjava ali i od nekih od dužnosnika HDZ-a koji se tiču manjinskih zastupnika. Želio bih jasno reći da su manjinski zastupnici dodana vrijednost i kvaliteta. Oni su i potvrda da RH temeljem Ustava, zakona i međunarodnih konvencija štiti prava manjina na najvišoj razini", rekao je Plenković.

Saborski Klub manjina je, naglasio je, dio parlamentarne većine s kojim imaju izvrsnu suradnju i razumijevanje te je politička potpora koju su dobili izrazito cijenjena od strane HDZ-a i njega osobno kao predsjednika Vlade.

"U okviru HDZ-a, u razgovoru s našim partnerima odlučili da zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora. Na taj način želimo našem partneru u parlamentarnoj većini pokazati poštovanje i očekujemo i dalju konstruktivnu suradnju u sazivu ovog Sabora", rekao je hrvatski premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close