Berton o izbornom zakonu

Hrvatski prijedlog produbljuje podjele

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 06:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatski prijedlog Izbornog zakona produbljuje podjele umjesto da vodi do rješenja'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Bruce Berton, američki diplomatai prvi zamjenik visokog predstavnika, koji završava svoj mandat.

''Moramo to (Izborni zakon, op.ur.) riješiti, na ovaj ili onaj način. Do nekakve promjene prije izbora mislim da mora doći. Čuli ste hrvatske predstavnike, koji zaista inzistiraju da se to riješi, a iznijeli su i svoj prijedlog. Ja se bojim da njihov prijedlog samo dalje produbljuje podjele u zemlji, umjesto da probleme riješi. Sada ostaje da vidimo s čim će izaći SDA i koliko daleko su spremni ići, odnosno hoće li ići samo na izmjenu Izbornog zakona ili i na promjenu Ustava BiH. A kada pogledate neriješene slučajeve s Europskog suda za ljudska prava, čini se da će rješenje zahtijevati određene ustavne promjene, do kojih je teže doći zato što je potrebna dvotrećinska većina. OHR je spreman da pomogne i ima i stručnjake i iskustvo koje bi moglo biti dobro iskorišteno ako se dvije strane usuglase'', rekao je Berton i dodao kako se čini da SDA čeka odluku Ustavnog suda prije nego predstavi svoj prijedlog.

''Meni zaista nije poznato sa čim će ona izaći i svi sada to čekamo'', rekao je.
Berton je rekao kako misli da će OHR ostati u BiH još neko izvjesno vrijeme zato što među članicama Upravnog odbora PIC-a postoji jasna svijest da uvjeti i ciljevi nisu ispunjeni.

''A iskren da budem, ne vidim ikakvu debatu o tome da bi se ti uslovi mogli mijenjat9'', rekao je Berton i istaknuo kako je BiH najkompliciranije mjesto u kojem je dosad .

''Ovo je bez imalo sumnje najkompliciranije mjesto u kojem sam dosad služio. I očigledno postoje izazovi koji ponekad frustriraju ne samo nas iz međunarodne zajednice, nego i lokalne aktere i obične građane. Međutim, mislim da bolje razumijem ljude ovdje i naučio sam da cijenim ovu zemlju očaravajuće ljepote i dobrih ljudi posvuda, zaista. Nadam se da ću i dalje ostati prisutan ovdje i biti dio procesa u ovoj zemlji'', rekao je.

Rekao je kako u BiH imamo jedan pozitivan i jedan negativan trend.

''Vidimo sporadičan napredak na europskom putu, a onda opet vidimo tu nacionalističku retoriku podjela, koja ljude samo dalje dijeli. Mi želimo više napora usmjerenog k pomirenju, dijaloga umjesto podjela. A, često se čini da pravimo jedan korak naprijed i dva nazad'', rekao je.

Kaže kako se lini da je političarima lakše koristiti nacionalističku retoriku umjesto da izaberu teži put da se trude da postignu kompromise s drugim političarima.

''Ono što je deklarirani cilj ove zemlje je da se teži kompromisu ka EU. Željeli bismo vidjeti više napretka na tom putu. Očigledno, atmosfera izbora 2018. godine već se osjeća, a izborna kampanja kao da nikad ne prestaje. Međutim, čini se da postoji prilika da se u narednih nekoliko mjeseci, prije nego se kampanja zahukta, nešto uradi'', rekao je Berton za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close