Ustavni sud BiH

Hrvatski prijedlog Izbornog zakona ne ugrožava Bošnjake

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 16:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH u četvrtak je razmatrao žalbu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona i ustanovio da vitalni nacionalni interes nije ugrožen i da je sve napravljeno u skladu s procedurama.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-1133/17 od 28. travnja 2017. godine nije ugrožen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, te da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-1133/17 od 28. travnja 2017. godine treba provesti prema proceduri iz članka IV/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba.

Također, odlučujući u predmetu broj U 3/17, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmotrio zahtjev Bariše Čolaka, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno za utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-1133/17 od 28. travnja 2017. godine štetnim za vitalni interes bošnjačkog naroda.

Naime, odlučujući o zahtjevu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da izjava Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti za vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-1133/17 od 28. travnja 2017. godine ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz članka IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine.

Bošnjački izaslanik u Domu naroda Halid Genjac ranije je izjavio da ako Ustavni sud BiH procjeni da se ne radi o ugrozi vitalnog nacionalnog interesa zakon se usvaja u Domu naroda BiH jednostavnom većinom uz entitetsku većinu, piše Klix.

Ovom odlukom Ustavnog suda BiH, izaslanici bi uskoro ponovo mogli odlučivati o izmjenama Izbornog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close