Epilog

Hrvatski policajci koji su tukli migrante vraćeni na posao

Nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. siječnja te su oni vraćeni na posao, potvrđeno je u MUP-u. Tražili smo presliku presude i detalje iz nje, ali na taj upit nismo dobili odgovor.
Vijesti / Flash | 17. 01. 2022. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama "tonfama" u Šturliću, na području općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u lipnju tuku migrante "odvraćajući" ih u susjednu Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromjesečne suspenzije.

Oni su tijekom disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao "kaznu uvjetnog prestanka državne službe".

Na čekanju 

Nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. siječnja te su oni vraćeni na posao, potvrđeno je u MUP-u. Tražili smo presliku presude i detalje iz nje, ali na taj upit nismo dobili odgovor, piše Jutanji.hr

Podsjećamo, istodobno s tim disciplinskim postupkom traje istraga oko mogućeg kaznenog progona, no kriminalističko istraživanje i provođenje izvida po tom pitanju je već tri mjeseca u tijeku.

Vera Magdić-Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu, rekla nam je prije da su u karlovačkom tužiteljstvu zaprimili dio dokumentacije "vezane za predmet koji je formiran u povodu emitirane snimke u emisiji RTL-ove "Potrage", a nakon zaprimljenog dijela dokumentacije Ravnateljstvu policije uputili su dodatni zahtjev za provođenje izvida i prikupljanje potrebne dokumentacije".

Kakva će biti njezina državnoodvjetnička odluka, odnosno hoće li ti izvidi rezultirati kaznenim postupkom, ovisi o činjenicama koje će pritom biti prikupljene.

Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su oni radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji zapovijed ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje.

Dvadeset policajaca?

No, podsjećamo, Jutarnji je list prije dva mjeseca objavio novinarski članak kojim smo nagovijestili ovakav rasplet slučaja.

Izvor vrlo blizak istrazi otkrio nam je da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se cijeli incident svesti na to da su policajci službenu odoru okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije te bi im to bio jedini krimen iz te za policiju nezgodne situacije.

U tom trenutku na mjestu događaja nisu bila samo njih trojica, nego je nedaleko bilo dvadesetak ljudi, također policajaca.

Ova trojica vidljiva su na snimkama i oni će podnijeti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, jest to da je Interventna policija ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne zapovijedi svojeg nadređenog.

Nema otkaza 

"Nitko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz zato što je jedan od njih zaprijetio da i on posjeduje snimke događanja na granici te da će u slučaju takvog raspleta slučaja on objaviti drugu stranu priče i tako malo jače kompromitirati policijski sustav", kazao je ranije njihov izvor.

Iako obrazloženje presude nismo dobili, sankcija koja je određena trojici policajaca sugerira rasplet ovog slučaja - baš onakav kakav je "predvidio" policijski sugovornik.

Na snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj grnici može se čuti kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia".

Sve je snimljeno u lipnju tijekom osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je ekipa RTL-a sudjelovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska je istraga potom utvrdila da su sudionici tog izgreda doista njihovi pripadnici iz interventne jedinice PU istarske.

Kopirati
Drag cursor here to close