Banja Luka

Hrvatski državni tajnici sastali se s predstavnicima Hrvata iz RS-a

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 13:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić boravili su u ponedjeljak u Banjoj Luci, gdje su se susreli s predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog i vjerskog života te obišli neke od značajnijih hrvatskih institucija u Republici Srpskoj.

Hrvatski državni tajnici Milas i Bušić posjetili su Banjolučku biskupiju te se susreli s mons. Miljenkom Aničićem, ravnateljem Caritasa i Europske akademije Banjolučke biskupije, mons. Ivicom Božinovićem, ravnateljem KŠC bl. Ivan Merz u Banjoj Luci te Franjom Piplovićem, voditeljem studija Europske akademije Banjolučke biskupije.

Milas i Bušić sastali su se i s predstavnicima Hrvata iz političkog života dopredsjednikom RS-a iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem, predsjedavajućim Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislavom Tomljanovićem, te savjetnicom ministra za izbjegla i raseljena lica Marijom Rapo, priopćio je u utorak Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na sastancima se razgovaralo o položaju Hrvata u RS-u te o problemima koji otežavaju povratak Hrvata i njihov održivi ostanak u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Milas je, između ostalog, naglasio kako su upoznati s problemima Hrvata povratnika.

„Mi smo i danas ovdje kako bismo nastavili kontinuitet razgovora koji imaju za cilj iznalaženje najboljih i optimalnih rješenja kako bi naš narod ostao na ovim prostorima. Veseli nas podatak da veliki broj Hrvata ima želju i volju za povratkom. No, ne može se tražiti od ljudi da ostanu tu ako nemaju osigurane osnovne civilizacijske uvjete za život – škole, ceste, primjerenu zdravstvenu zaštitu, pravnu sigurnost. U tom smislu Vlada Republike Hrvatske, na različite načine i na svim razinama, pruža i pružat će potporu našim ljudima, njihovoj dobrobiti i prosperitetu“, naglasio je državni tajnik Milas.

Hrvatski državni tajnici su posjetili i KŠC Banja Luka te trapistički samostan Marija Zvijezda, čiju obnovu i rad pomaže Vlada Republike Hrvatske.

Od prijeratnih 149.000, danas u Republici Srpskoj (po podacima Popisa stanovništva u BiH iz 2013.) živi 29.645 Hrvata. Podaci Katoličke crkve (temeljem godišnjeg blagoslova kuća) govore da je taj broj još manji – nešto manje od 10000 (9.464 Hrvata katolika).

(FENA) I.B.

Kopirati
Drag cursor here to close