Sarajevo

Hrvatski državljanin pušten na slobodu: Do oštećenja skulpture došlo slučajno

Vijesti / Flash | 19. 03. 2017. u 11:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državljanin Republike Hrvatske K.L. (1994) koji je subotu uhićen zbog sumnje u činjenje kaznenog djela, zbog oštećenja skulpture Srebreničana, oca Rame Osmanovića, koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu, pušten je na slobodu. Kako su istakli iz Tužiteljstva Županije Sarajevo (ŽS) nakon ispitivanja utvrđeno je da uhićeni nije imao namjeru oštetiti skulpturu, kao i da nema elemenata vandalizma jer su svjedoci potvrdili da se uhićeni želio fotografirati pored skulpture, te da je slučajno došlo do oštećenja.

Vlasniku skulpture Mensudu Keči obitelj K.L. nadoknadila je šteta pričinjenu na skulpturi.

Na ploči pored skulpture napisano je da spomenik simbolizira jednu od najpotresnijih scena genocida u Srebrenici, kada zarobljeni otac Ramo doziva sina Nermina da mu se pridruži iz obližnje šume, jer su im srpski vojnici tvrdili ”da ih neće ubiti”.

Međutim, posmrtni ostaci ubijenog Rame i sina Nermina pronađeni su 2008. godine u masovnoj grobnici u blizini Srebrenice. Nerminovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramini na suprotnom kraju, u Zelenom Jadru kod Srebrenice.

"Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte", dozivao je Ramo sina Nermina nakon što su mu srpski vojnici rekli da im ”neće ništa uraditi”.

Riječ je o jednom od najpotresnijih prizora koji su se dogodili srpnja 1995. godine nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenice, kada je u genocidu nad bošnjačkim stanovništvom ubijeno preko 8.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close