Tema četništva

Hrvatski branitelji i građani na ulicama zbog zabrane emitiranja Z1 televizije

Vijesti / Flash | 26. 01. 2016. u 14:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko pet tisuća prosvjednika okupilo se ispred braniteljskog šatora u Savskoj 66 odakle su u koloni krenuli prema Vijeću za elektroničke medije kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo odlukom o trodnevnoj zabrani emitiranja Z1 televiziji zbog, kako je Vijeće ocijenilo, govora mržnje novinara, javlja Agencija Anadolija.

Odluka Vijeća za elektroničke medije da se lokalnoj Z1 televiziji od večeras od ponoći tri naredna dana zabrani emitiranje donesena je nakon što je novinar te televizije Marko Jurić u svojoj emisiji 19. siječnja, u kojoj je obrađivao temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, na kraju upozorio kako "majke sa malom djecom trebaju pripaziti jer u centru Zagreba postoje četnički vikari koji bi u svojoj četničkoj maniri mogli nekoga zaklati".

Prosvjednici kojima su se pridružili i neki zastupnici u novom sazivu Hrvatskog sabora traže smjenu Mirjane Rakić koja se nalazi na čelu Vijeća za elektroničke medije, kao i ostalih članova Vijeća koji su podržali odluku o sankcioniranju Z1 televizije. Istican je kartonski lik Mirjane Rakić montiran u uniformu partizanke sa zvijezdom na kapi i strojnicom u rukama.

Prosvjednici su krenuli Savskom ulicom koja je od podneva blokirana za sav promet, kao i Jukićeva ulica gdje se Vijeće za elektroničke medije nalazi.

Uz hrvatske zastave, prosvjednici su razvili veliki transparent na čelu kolone na kojem je pisalo "1991. borba za slobodu Hrvatske, 2016. borba za slobodu govora", a moglo se uočiti natpise poput "Tko želi sakriti istinu o četničkim zločinima?", "Četnici priznati u Srbiji, ali u Hrvatskoj ne", "Sloboda - demokracija - lustracija", itd...

Prosvjede je organizirala zagrebačka HVIDRA (Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata), a potporu Z1 televiziji dale su još neke lokalne televizije. Prosvjednicima se putem megafona obraćao Velimir Bujanec, voditelj emisije "Bujica" na Osječkoj televiziji, a okupljenima se u Jukićevoj ulici obratio i novinar zbog kojega je prosvjed pokrenut, Marko Jurić, voditelj sporne emisije Markov trg.

Jurić je u svom govoru kazao kako njegove riječi nisu shvaćene kao satira te upozorio kako se neke druge izjave prihvaćaju kao satira, pritom upozorivši na satiričnu pjesma "Lijepa naša haubica" koja je objavljena u Srpskim novostima i koja nije naišla na službenu cenzuru iako je riječ o ruganju hrvatskoj himni, poručio je.

Velimir Bujanec je poručio kako su branitelji danas ustali protiv zabrane medija te poručio kako je "sramota da se u Hrvatskoj radi isto što i u Srbiji, a to je abolicija četničkog pokreta".

Uz povike "U boj, u boj za narod svoj", "Hrvatska", te uzvike negodovanja na ime Mirjane Rakić, skup pred Vijećem za elektroničke medije prošao je bez incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close