EUFOR Althea

Hrvatska vojska čuva mir u BiH?

Vijesti / Flash | 15. 10. 2015. u 06:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je za sastanka u Luksemburgu kako bi Hrvatska rado pripomogla slanjem nekoliko vojnika u misiju EUFOR-a Althea u BiH, no za sada postoje protokolarne prepreke takvoj misiji, piše današnji Novi list.

Naime, ministrica je istaknula da je misija EUROFOR Althea svojevrstan ostatak Daytonskog procesa, zbog čega je potrebno donekle promijeniti propise kako bi se Hrvatskoj kao članici Europske unije i NATO-a omogućio nastavak kontinuiranog angažmana u korist stabilizacije i sigurnosti BiH.

Također je dodala da se Hrvatska, kao zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma, nada da će što skorije biti stvoreni uvjeti koji će omogućiti da Hrvatska, u svojoj sadašnjoj ulozi države članice EU-a, svoj konstruktivan doprinos daljnjem napretku BiH pruži i sudjelovanjem u operaciji EUFOR Althea, kako su nam naveli u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Glavna zapreka

Naime, sukladno još uvijek važećem Daytonskom sporazumu, vojne snage Hrvatske ne bi smjele doći u susjednu državu zbog članka III. Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (kako je službeni naziv Daytonskog sporazuma). On govori o povlačenju svih stranih snaga iz BiH, bez obzira pod čijim se zapovjedništvom nalazili. To se prije svega odnosilo na snage Hrvatske vojske, koje su u to vrijeme zauzimale Zapadnu Bosnu skupa s Armijom BiH, sukladno Splitskom sporazumu.

Glavna zapreka djelovanju Hrvatske tako se nalazi u toj odredbi Daytonskog sporazuma, no kako su se vremena promjenila od 14. prosinca 1995. godine, kad je dokument potpisan u Parizu, u njemu sad postoji čak i osnova da Hrvatska sudjeluje.

Naime, u istom aneksu koji regulira povlačenja stranih snaga, eksplicitno se navodi kako se pojam "snage" ne odnosi na pripadnike NATO-a, IFOR-a ili drugih međunarodnih misija koje će vojno nadgledati mir. Hrvatska je u međuvremenu u tih 20 godina postala članica i NATO saveza i Europske unije. Iz te perspektive, Hrvatska bi mogla poslati svoje snage u Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je "Althea" misija koja je nasljedila IFOR.

Zlatko Dizdarević: Loša politička odluka

Zlatko Dizdarević, analitičar Novog lista i nekadašnji diplomat, smatra kako su traženja Hrvatske da bude zastupljena u Althei u ovom trenutku još uvijek jako loša za unutarnju situaciju u BiH.

"Tu kod nas još uvijek postoje snage koje bi ovakvo što iskoristile za stvaranje nestabilnosti. Iako hrvatska traženja mogu biti legitimna, sigurno bi se odmah povuklo pitanje zašto ova zemlja ima vojsku, a neka druga iz regije ne. Kod nas se i sitnije stvari znaju koristiti za stvaranje napetosti: pa nastala je politička kriza samo oko pitanja je li Gavrilo Princip bio terorist ili junak", kaže Dizdarević.

Ističe i kako je Althea postala sve više formalna i izumiruća misija, s obzirom da je u deset godina smanjena sa 7.000 na 600 vojnika. U takvom kontekstu, ne bi bilo politički mudro da Hrvatska inzistira da sudjeluje u misiji.

Kopirati
Drag cursor here to close