3,7 milijuna birača

Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast

Vijesti / Flash | 20. 05. 2017. u 12:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska u nedjelju izlazi na lokalne izbore na kojima 3,7 milijuna birača odlučuje o novoj predstavničkoj i izvršnoj vlasti u 576 jedinica.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada – Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, ali i u Metkoviću, političkoj utvrdi Mosta, donedavnog HDZ-ova partnera na nacionalnoj razini, navodi Hina.

Na lokalnim se izborima na četiri godine biraju članovi općinskih i gradskih vijeće, te županijskih skupština i zagrebačke Gradske skupštine, kao i općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici.

U nekim jedinicama biraju se i zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda hrvatskog naroda. Sveukupno, za oko 9500 mjesta natječe se 47.601 kandidat.

Glasovat će se na 6618 biračkih mjesta, a izbore će pratiti više od 12.000 promatrača.

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne može se koristiti preferencijski glas i ne glasuje se u inozemstvu.

Politička javnost s posebnim zanimanjem čeka ishod izbora u četiri najveća grada u kojima je za sada izvjesno samo da im lokalni izbori nikada nisu bili neizvjesniji.

U Zagrebu, uz aktualnog gradonačelnika Milana Bandića koji ide po peti mandat, u utrci je još sedam kandidata, u Splitu fotelju gradonačelnika želi njih devet, baš kao i u Osijeku, u Rijeci sedam kandidata, među njima i aktualni gradonačelnik Veljko Obersnel (SDP).

U Metkoviću, "utvrdi Mosta", pet je kandidata, među njima i aktualna gradonačelnica Mostova Katarina Ujdur te bivši gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo (HSS).

Splitsko-dalmatinsku i Vukovarsko srijemsku županiju, u kojima godinama pobjeđuje HDZ, na ovim izborima pokušavaju osvojiti Mostov Miro Bulj i nezavisni Tomislav Panenić, a HDZ im suprotstavlja Blaženka Bobana i Božu Galića.

(FENA) R.G.

Kopirati
Drag cursor here to close